La Xina condemna un activista tibetà per "incitació al separatisme"

Tashi Wangchuk, de 31 anys, va fer un vídeo en favor de l'educació del seu idioma a les escoles

L'educador tibetà Tashi Wangchuk ha sigut condemnat aquest dimarts per la justícia xinesa a cinc anys de presó per un delicte d'"incitació al separatisme", segons denuncia Amnistia Internacional, que considera que la sentència és "injusta".

La sentència s'ha anunciat en un tribunal de la prefectura autònoma tibetana de Yushu, a la província de Qinghai (nord-est), i la principal prova presentada contra Wangchuk ha sigut un vídeo del 2015 del diari nord-americà 'The New York Times' sobre la seva campanya a favor de l'educació en llengua tibetana a les escoles, segons el seu advocat.

"El veredicte contra Tashi Wangchuk és una gran injustícia. Ha sigut cruelment castigat per cridar l'atenció de manera pacífica sobre l'erosió sistemàtica contra la cultura tibetana", ha criticat l'analista d'AI per a l'Àsia, Joshua Rosenzweig, després de saber la sentència.

AI ha considerat "absurd" que se l'acusi d'un delicte "d'incitació al separatisme" per defensar de manera pacífica la llengua tibetana, cosa que evidencia que les autoritats xineses estan "silenciant" els qui demanen al govern que aturi la integració cultural.

Abans de ser detingut, l'educador, de 31 anys, va manifestar la seva preocupació pel fet que molts nens tibetans no puguin parlar de manera fluïda la seva llengua nativa, cosa que contribueix a l'extinció progressiva de la cultura tibetana.

"Tashi ha de ser alliberat immediatament i incondicionalment", ha exigit AI, que ha denunciat que l'activista ja ha passat més de dos anys detingut sense poder contactar amb la seva família. Rosenzweig ha afirmat que Tashi Wangchuk "és un defensor dels drets humans i un pres de consciència que va utilitzar els mitjans de comunicació i el sistema legal de la Xina en la seva lluita per preservar la llengua, la cultura i la identitat tibetanes".

Al vídeo de 'The New York Times', l'activista va expressar l'opinió sobre la política educativa, de manera que la condemna evidencia "la discriminació i les restriccions de la llibertat d'expressió a què els tibetans s'enfronten avui a la Xina".

L'organització Human Rights Watch (HRW) també ha criticat la condemna a presó de Tashi Wangchuk, i ha dit que el seu "únic crim" ha sigut "demanar pacíficament el dret de les minories a fer servir el seu propi idioma", un dret protegit per la Constitució xinesa. 

"La seva condemna per falses acusacions de separatisme mostra que els crítics a la política governamental sobre les minories no tenen protecció legal", ha denunciat la directora de HRW a la Xina, Sophie Richardson.

Tant experts de l'ONU com la Unió Europea han demanat en repetides ocasions l'alliberament de l'educador perquè consideren que la seva detenció va estar relacionada amb la seva promoció dels drets humans fonamentals.