La Xina deté un activista crític amb la gestió del brot del coronavirus

Xu Zhiyong i la seva parella han desaparegut

Va retratar el líder de la Xina, Xi Jinping, com un ansiós de poder. El va acusar d’intentar amagar el brot de coronavirus i, en un dels seus escrits més atrevits, fins i tot el va instar a dimitir dient: “No és prou intel·ligent”.

El cap de setmana, Xu Zhiyong, un important advocat i activista xinès, va quedar en silenci. Les autoritats de la ciutat del sud de Guangzhou el van detenir dissabte, segons els seus amics, després que es passés gairebé dos mesos amagat. Els amics asseguren també que la seva parella, Li Qiaochu, activista social, va desaparèixer diumenge.

L’activista és l’últim crític atrapat en els ingents esforços del president Xi per limitar la dissidència a la Xina. És probable que la repressió, que afecta centenars d’activistes, advocats, periodistes i intel·lectuals, s’intensifiqui a mesura que el Partit Comunista és atacat des de tots els flancs per la seva gestió del brot de Covid-19, un dels seus reptes polítics més grans en molts anys.

Exprofessor universitari de 46 anys, Xu feia temps que es manifestava contra la corrupció governamental i la injustícia social a la Xina. El desembre passat es va amagar quan la policia va començar a assetjar activistes de drets humans que s’havien reunit amb ell a la ciutat de l’est de Xiamen. Amagat, Xu va continuar publicant crítiques contundents sobre Xi Jinping a les xarxes, on l’acusava de dirigir una dictadura.

També va criticar la gestió del brot de coronavirus a Wuhan. En un dels seus últims escrits abans de ser detingut va lamentar la mort del metge de Wuhan que va alertar del coronavirus, a qui la policia havia intentat silenciar.

El 2014 ja va ser condemnat a quatre anys de presó per “reunir una multitud i alterar l’ordre públic”, uns càrrecs que van derivar del seu paper organitzador del Moviment Nous Ciutadans per lluitar contra la corrupció i la injustícia social a la societat xinesa.

No està clar quins càrrecs es poden presentar ara contra ell. Les circumstàncies de la desaparició de la seva parella també són ambigües, però els amics de Xu els defensen. “Està dins de l’àmbit de la llibertat d’expressió de la Constitució xinesa”, diu Hua Ze, activista a Nova Jersey i amiga de Xu que confirma la seva detenció.

Davant la creixent indignació pública per la gestió del brot de coronavirus, el líder xinès ha destacat la necessitat de “reforçar el control de l’opinió pública”, cosa que sovint significa bloquejar les notícies independents i censurar els comentaris crítics a les xarxes socials xineses.

També han desaparegut dos bloguers xinesos que van captar l’atenció internacional pels seus vídeos des de Wuhan, l’epicentre del brot. Yaqiu Wang, investigador de la Xina a Human Rights Watch (HRW), creu que la detenció de Xu mostra que les autoritats no tenen cap intenció d’afluixar la censura.

Copyright The New York Times