Repressió de la dissidència
Internacional 10/04/2012

La Xina empresora una coneguda advocada defensora dels drets humans

Ni Yulan va patir una pallissa policial que la va deixar en cadira de rodes. Assistia les víctimes de les confiscacions de terres i vivendes per les "polítiques de desenvolupament"

Reuters
2 min
Un policia a la porta del tribunal que ha condemnat Ni / REUTERS

PequínUn tribunal xinès ha condemnat a dos anys i vuit mesos de presó la coneguda advocada i activista dels drets humans Ni Yulan, que defensava la gent expulsada de les seves terres i vivendes per les autoritats. L'advocada ha estat acusada de "causar disturbis" i frau, i el seu marit ha estat condemnat també a dos anys d'empresonament. La parella va ser detinguda l'abril del 2011, i aquest dimarts s'ha dictat la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ni, que va en cadira de rodes des que va patir una pallissa policial el 2002, va ser expulsada de casa seva el 2008. Des del 2010 vivia amb el seu marit en una habitació d'hotel, on estaven confinats. És un altre exemple de l'anomenada "presó negra", una forma de detenció irregular en hotels o pensions on els activistes estan tancats sense cap mena de procediment legal.

La sentència, que s'aplica en virtut del nou codi penal, és un pas més en la repressió del moviment per als drets civils a la Xina, després que Pequín hagi ordenat la detenció de diversos dissidents en els darrers mesos. L'aparell de seguretat del Partit Comunista tem el contagi de la Primavera Àrab i ha incrementat la repressió i el control d'internet.

Ni ha estat l'advocada de les víctimes dels desplaçaments forçats per les anomenades "polítiques de desenvolupament" i havia defensat persones desallotjades pels projectes immobiliaris lligats als Jocs Olímpics de Pequín.

La filla dels activistes, Dong Xuan, ha assegurat que la seva mare pateix greus problemes de salut i que durant la detenció li han negat el tractament mèdic.

She was left disabled by a police beating in 2002 after filming the forced demolition of a client's home and was then jailed. Ni was again jailed and beaten by police in 2008 for defending the rights of people evicted from their homes to make way for Beijing's 2008 Summer Olympics.

Because she was beaten so badly, Ni could only crawl on the floor every day in prison until she was visited by U.S. embassy officers, who gave her crutches, she told Reuters previously. She was released in April 2010.

In February 2011 , then-U.S. ambassador to China Jon Huntsman visited Ni in the hotel, where she said water and electricity had been cut off by the authorities

stats