Xina

Debat sobre la seguertat

La Xina suspèn l'aprovació de noves centrals nuclears després de l'accident del Japó

El país està construint 27 nous reactors, en un pla per reduir la dependència energètica del carbó. Els xinesos compren sal massivament per por de la radiació

La Xina ha suspès l'aprovació de noves centrals nuclears després de l'accident de la planta de Fukushima Daiich al Japó . A més es duran a terme controls en els reactors existents i en construcció. Al país s'estan construint actualment 27 nous reactors, al voltant del 40% de tots els projectes que estan en marxa al món. Els plans preveuen la construcció de 110 reactors en els propers anys.

El Consell Estatal de la Xina, presidit pel primer ministre Wen Jiabao, ha resolt "suspendre temporalment l l'autorització de projectes d'energia nuclear, incloent-hi els que ja han començat els treballs preliminars, abans que s'aprovin els nous reglaments de seguretat nuclear. El consell ha determinat que la seguretat és "la màxima prioritat" en el desenvolupament de centrals nuclears.

El desenvolupament de l'energia nuclear a la Xina és part d'un pla per diversificar la producció, també amb plantes de generació eòlica i solar, per reduir la dependència del carbó, que actualment subministra prop de tres quartes parts de les seves necessitats energètiques. El 2% de l'electricitat que gasta el país prové en aquest moment de les centrals nuclears. La Xina va anunciar fa uns mesos que havia desenvolupat una tecnologia pròpia per reprocessa r el combustible nuclear gastat, el que es podria reutilitzar en la construcció de noves centrals.

El govern xinès ha intentat calmar la població assegurant que no hi ha impacte radioactiu al seu territori, després que s'hagi disparat la compra de iode a les farmàcies i de sal, en la creença comprovada que podria protegir contra la radiació.

Més continguts de