Les àvies troben la neta 126

El banc públic d'ADN ajuda a fer que l'Argentina recuperi els nadons robats per la dictadura

Es diu Adriana i té 40 anys, però acaba de néixer amb la nova identitat de la neta número 126. Les Àvies de la Plaza de Mayo de l'Argentina han anunciat que han trobat una altra nena del mig miler de nens robats durant la dictadura que va reprimir i assassinar els dissidents durant el 1976 i el 1983. L'Adriana és la 126 que s'ha localitzat gràcies al banc d'ADN públic que les administracions han posat a disposició de les famílies dels desapareguts per facilitar les investigacions i les retrobades.

L'ONG que des de fa quatre dècades busca els seus nets, fills de desapareguts que van ser apartats dels pares biològics per l'última dictadura i lliurats a famílies properes al règim, ha celebrat la nova identificació. En paraules de la presidenta de l'entitat, la incombustible Estela de Carlotto, Adriana Garnier Ortolani és una "revolucionària" plena de "valentia". Com en tants altres casos, va ser la mateixa dona qui va començar a sospitar que la família que l'havia criat no era la seva biològica un cop els seus pares van morir.

“30.000 desapareguts i 15.000 morts argentins volen justícia”

"Estava sola", ha afirmat l'Adriana, advocada de professió. "Però ara he trobat una família molt gran i bonica". La dona ha comparegut davant dels mitjans de comunicació que segueixen cadascuna de les noves identificacions dels nets i s'ha mostrat emocionada, al costat de la seva tia, que no donava crèdit a poder-la abraçar. "Estic contenta. Estic plena. No solament és una fitxa, es va armar tot el trencaclosques, amb una família més gran i bonica. Se m'ha completat la vida", ha dit.

Cadena perpètua per als pilots dels 'avions de la mort'

L'anterior troballa d'una descendent d'activistes desapareguts va ser a l'octubre, i es va tractar d'una altra dona, que va voler preservar l'anonimat, filla d'una militant peronista segrestada el 1977 amb 24 anys.

Les Àvies de Plaza de Mayo han centrat els seus esforços des de fa 40 anys a restituir la identitat del total de 500 nens que es calcula van ser apropiats pel règim militar.

Més continguts de