Merkel, Macron i May demanen a Trump en un comunicat conjunt que no "obstrueixi" el pacte nuclear

La UE assegura que seguirà dins de l'acord i adverteix que defensarà els seus interessos

La Unió Europea està disposada a seguir dins del pacte nuclear amb l'Iran, encara que els Estats Units en surtin, i farà el possible perquè es mantingui viu. En un comunicat conjunt, els tres principals socis europeus –Alemanya, França i el Regne Unit– deixen clar que Europa "seguirà compromesa per garantir que es mantingui l'acord" i demanen a Trump que, si ha decidit abandonar l'acord internacional, s'aparti i no dificulti que el pacte segueixi vigent.

"Instem els Estats Units a garantir que les estructures de l'acord es mantinguin intactes i a evitar prendre mesures que n'obstrueixin la plena implementació", afirmen al comunicat la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president de França, Emmanuel Macron, i la primera ministra britànica, Theresa May.

Els tres mandataris, que han fet esforços diplomàtics fins a l'últim moment per evitar que els EUA sortissin del pacte, "lamenten" la decisió de Donald Trump i admeten que estan "preocupats", però deixen la porta oberta al president dels Estats Units perquè s'assegui a negociar un pacte nuclear a partir del 2025, quan expira l'actual acord. 

La UE, compromesa amb el pacte

En nom de la UE, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha lamentat la decisió i ha advertit que la Unió defensarà els seus "interessos estratègics i econòmics". Mogherini, en unes declaracions que ha fet aquest dimarts al vespre des d'Itàlia, ha deixat clar que la UE seguirà compromesa amb el pacte nuclear. "Mentre l'Iran continuï complint els seus compromisos, com està fent, la UE hi continuarà compromesa", ha dit.

Mogherini ha acusat Trump de fer miques un acord signat després de 12 anys de difícils negociacions. "L'acord nuclear és una de les fites més importants que mai ha aconseguit la diplomàcia. És un acord que pertany a tota la comunitat internacional", ha subratllat. 

Els 28, que temen una escalada de tensió política que porti l’Iran a trencar l’acord, han enviat un missatge de confiança al govern i als ciutadans del país: “Podem trobar una entesa comuna fins i tot malgrat les nostrs difrències i interessos. Mantingueu els vostres compromisos, nosaltres mantindrem els nostres”, ha dit Mogherini dirigint-se a Teheran.