Síria
Internacional 13/06/2011

El principal grup de l'oposició sirià assegura que 1.300 activistes han estat assassinats pel règim de Baixar

Tropes armades amb tancs i helictòpters prenen el control de Jisr al-Xugur. Més de cinc mil refugiats fugen de la violència cap a Turquia

Agències
2 min

DamascEl principal grup opositor sirià afirma que la repressió del règim de Baixar al-Assad ha causat ja 1.300 víctimes des de febrer. Alhora, uns 5.000 sirians han abandonat el país en direcció a Turquia, fugint de l'ofensiva del règim sobre Jisr al-Xugur.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup insta a cedir el poder a l'exèrcit i desenvolupar una nova constitució en un període de sis mesos per tal d'evitar que continuï el caos. L'últim balanç de víctimes, facilitat per una ONG de drets humans, apuntava a 1.100 morts.

"No podem acceptar que Síria quedi com a hostatge d'un règim tan irresponsable", apunta el grup en una declaració difosa per l'agència France-Presse.

Tropes sirianes, armades amb tancs i helicòpters han pres el control del poble de Jisr al-Xugur, de 50.000 habitants, avançada de l'ofensiva governamental contra els rebels. Uns cinc mil residents han fugit de la violència cap a la frontera turca, a uns 20 quilòmetres de la ciutat.

Un home que es presentava com un soldat desertor ha afirmat a la cadena Ugarit News que les forces antigovernamentals han posat paranys per endarrerir l'avenç de les tropes del règim i facilitar la fugida de la població. "Esperarem fins que el 10% hagi sortit del país, la resta ja s'ha preparat per quedar-se en d'altres pobles", ha afirmat un home que s'ha presentat com el tinent-coronel Hussein Harmoush. El militar ha assegurat que no queden civils dins la ciutat.

Un portaveu de la Creu Roja ha afirmat que 5.000 sirians han creuat la frontera turca. L'ONU s'està preparant per acollir 2.500 refugiats més.

El règim justifica l'ofensiva com una represàlia per la mort, a mans de grups mafiosos, de 120 soldats. L'oposició, en canvi, assegura que els soldats van morir a mans de tropes lleials després d'amotinar-se i negar-se a reprimir els civils.

stats