El nou president d'Ucraïna: "Treballaré perquè els ucraïnesos no plorin"

Zelenski posa com a línia primordial la pacificació de les regions russòfones de l'est del país

Volodímir Zelenski ha pres possessió aquest dilluns de la presidència d'Ucraïna i ho ha fet com l'actor còmic que el va fer famós i el va portar a guanyar les eleccions de fa unes setmanes en el seu salt de la televisió a la política. Zelenski, de 41 anys, ha arribat a la cerimònia d'investidura desfilant per un passadís d'honor i animat per centenars de seguidors, i ha saltat unes quantes vegades el perímetre de seguretat: en un dels casos ha fet un petó al front a un espectador.

Entre les seves primeres declaracions d'intencions, una de ben clara: treballar durament perquè els ucraïnesos no plorin, de la mateixa manera que ho ha fet com a artista perquè riguin. La frase té una traducció molt més política, que ha resumit en aconseguir l'alto el foc al Donbass, la regió de l'est prorussa que manté un conflicte obert amb Kíev des de la revolució de Maidan i on hi ha hagut més de 10.000 morts.

Decisions complexes

"Puc assegurar-vos que estic disposat a tot perquè els nostres herois no continuïn morint. No tinc por de prendre decisions complexes. Estic disposat a perdre la meva popularitat i, si cal, el meu càrrec perquè s'estableixi la pau", ha assenyalat en la cerimònia solemne al Parlament ucraïnès. Alhora, el nou president ha matisat que tot es farà "sense pèrdua de territoris" i ha subratllat la sobirania ucraïnesa de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, i el mateix Donbass.

Zelenski ha canviat de l'ucraïnès al rus per fer una crida a recuperar la població que, com ell, té el rus com a llengua materna i a qui des de Moscou s'ha promès accelerar els tràmits per obtenir la nacionalitat russa. La intervenció ha motivat que el populista  Oleh Liaixkó interrompés el discurs per recriminar-li que deixés de parlar en ucraïnès. Zelenski li ha respost: "Entenen la llengua ucraïnesa, sí. Moltes gràcies! Gràcies per continuar dividint la gent, senyor Liaixkó!"

El Parlament de Kíev continua dominat pel bloc favorable a l'expresident Petró Poroixenko, derrotat per Zelenski, i per una sèrie de partits més petits fundats principalment com a instruments personals per a altres polítics. El president ha fet una crida als diputats per aprofitar els dos mesos que queden per a les eleccions legislatives per debatre una nova llei per acabar amb la immunitat parlamentària.

Fidel a la seva heterodòxia, de la qual va presumir durant tota la campanya, el nou president ha demanat als funcionaris que retirin els retrats oficials dels presidents ucraïnesos que es pengen als edificis públics i que, en canvi, hi col·loquin fotografies dels seus familiars.