Hong Kong cancel·la tots els vols per les protestes

Milers d’opositors bloquegen l’aeroport per quart dia i clamen contra la violència de la policia

La terminal de sortides de l'aeroport de Hong Kong, col·lapsada pels manifestants en contra de la llei d'extradició / REUTERS

La tensió a Hong Kong continua creixent i les protestes, que es repeteixen des de fa més de dos mesos, semblen lluny d’aturar-se. Les autoritats d’aquesta excolònia britànica van decidir ahir cancel·lar tots els vols de l’aeroport de la ciutat després que milers de manifestants ocupessin diversos punts de l’edifici per quart dia consecutiu. “Una gran quantitat de manifestants han impedit que els passatgers poguessin facturar i han interromput greument el servei”, es justificaven des de la direcció aeroportuària. Es van suspendre tant les sortides com les arribades que estaven programades a partir de les cinc de la tarda hora local -les onze del matí a Catalunya-: gairebé dos-cents vols. En un comunicat, les autoritats de l’aeròdrom explicaven que esperaven restablir el servei avui al matí, hora hongkonguesa.

El principal clam que se sentia a l’aeroport -un dels més transitats del món- era contra la creixent repressió policial durant les protestes antigovernamentals. Ahir, però, un cas particular va agafar part del protagonisme: diumenge, durant una altra jornada de mobilització, una jove va perdre la visió d’un ull a causa de l’impacte d’una pilota de goma llançada per la policia. Per aquest motiu, molts dels opositors -vestits de negre, un dels símbols del moviment- es van cobrir part de la cara amb benes i tiretes.

Després d’hores de tensió i d’incertesa per les cancel·lacions, la majoria dels activistes van acabar abandonant l’edifici, que estava ocupat pels opositors des de divendres, quan van protagonitzar una multitudinària seguda per “crear consciència entre els viatgers internacionals”. Tant ahir com la resta del cap de setmana era fàcil localitzar pancartes en què es podien llegir consignes com “Salva Hong Kong de la tirania i la brutalitat policial!” o “Bufet lliure de gas lacrimogen disponible en 13 districtes”.

I és que, tot i que aquesta onada de protestes va començar contra la polèmica llei d’extradició -ara suspesa, i que hauria permès processar la dissidència a la Xina-, la insistència dels manifestants ha derivat en demandes més profundes sobre els mecanismes democràtics de l’excolònia. Les principals passen per la dimissió de la cap de l’executiu, Carrie Lam, per aconseguir un govern més transparent i allunyat dels tentacles de Pequín o perquè les autoritats policials siguin condemnades per la violència, repetida, contra les protestes.

La resposta de Pequín
Des de l’altra banda, el govern de la Xina va condemnar, ahir, les mobilitzacions de Hong Kong de la manera més dura vista fins ara. “En els últims dies, els manifestants radicals de Hong Kong han atacat en repetides ocasions la policia amb eines molt perilloses, fet que constitueix un crim violent molt seriós i comença a mostrar senyals de terrorisme”, va assegurar en roda de premsa el portaveu, Yang Guang, en referència als enfrontaments entre la policia i els manifestants, que van ser especialment durs diumenge.

“Aquests actes posen en perill l’ordre jurídic i social de Hong Kong, i són una greu amenaça per a la gent”, va afegir, abans de reafirmar el seu suport a la policia i al sistema judicial de la regió autònoma. La disputa continua.