Internacional 17/07/2015

La mosca tse-tse 's'adorm' a l'Àfrica

Una tècnica per esterilitzar exemplars mascles facilita acabar amb la malaltia de la son

Efe
2 min
Una dona posa al costat del seu ramat. GIULIANO CECCHI / EFE

RomaAcostumada a propagar la malaltia de la son, la mosca tse-tse retrocedeix lentament en parts de l'Àfrica, enmig dels esforços per disminuir la seva població amb tècniques que van des de l'ús de pesticides fins a la introducció de mascles estèrils.

Els intents d'acabar amb aquesta plaga han començat a fer efecte en països com el Senegal, on recentment s'ha eliminat aquesta mosca en una zona de la regió de Niayes, a prop de la capital, i s'espera eradicar-la en "el primer trimestre del 2017", diu a Efe esperançat el director del projecte del ministeri senegalès de Ramaderia, Baba Sall.

Des de fa una dècada el Senegal lliura, amb ajuda internacional, una batalla contra aquest insecte que ha arribat a delmar el bestiar i envair uns mil quilòmetres quadrats de superfície local.

Un cop recollida i analitzada la informació, les autoritats van arribar a la conclusió que es podia eliminar de forma permanent i es va provar la viabilitat de la tècnica nuclear que permet esterilitzar els insectes mascles, i per això van rebre exemplars que havien estat sotmesos a la radiació ionitzant i que procedien de Burkina Faso, Àustria i Eslovàquia.

Amb trampes, pantalles, mosquiteres i insecticides, explica Sall, van aconseguir reduir al mínim les poblacions de la mosca tse-tse abans de deixar anar per terra i aire aquests mascles produïts en massa, que s'aparellen amb les femelles sense deixar descendència.

S'estima que el programa, que acaba de ser premiat a l'Expo de Milà com a exemple de bones pràctiques per a la seguretat alimentària juntament amb 17 iniciatives més, podria aportar beneficis per valor de 2,8 milions anuals d'euros als ramaders locals.

A més de reduir gairebé a la meitat el volum de bestiar, està previst que sense la mosca caigui la despesa en medicaments veterinaris. D'acord amb l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), aquesta mosca transmet paràsits que causen una malaltia que cada any mata més de tres milions de caps de bestiar a l'Àfrica subsahariana, fet que suposa pèrdues anuals de més de 4.000 milions de dòlars.

Al continent s'han comptabilitzat més de 75.000 casos de la tripanosomiasi africana humana o malaltia de la son, que afecta el sistema nerviós de les persones i porta a patir desorientació, canvis de caràcter, atacs epilèptics i fins i tot la mort.

L'expert de salut animal de la FAO Raffaele Mattioli recorda que només certes espècies de la mosca tse-tse transmeten la malaltia, per la qual cosa es busca eliminar de manera selectiva només aquelles poblacions que suposin un perill.

Mattioli destaca que des de 1997 hi ha una aliança internacional contra la tripanosomiasi integrada per la FAO, l'Organització Mundial de la Salut, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica i la Unió Africana.

La seva intenció és donar suport als països africans per eradicar la malaltia i afavorir el desenvolupament agrícola, concentrant els seus esforços a Mali, Burkina Faso i Etiòpia.

Encara que la malaltia ja s'ha esfumat de zones limitades com Tanzània, on habitava una sola espècie, Mattioli admet que encara falta un llarg camí per recórrer si es vol complir l'objectiu d'eliminar aquesta malaltia crònica abans de 2020.

stats