Internacional 11/01/2013

Alto el foc bilateral a la República Centreafricana

El president Bozizé i els rebels, enfrontats des de fa un mes, acorden formar un govern d'unitat nacional

Ara
1 min
Manifestació de suport a l'exèrcit de Bozizé dijous a Bangui. REUTERS

BarcelonaRebels i govern a la República Centreafricana han acordat deixar les armes i formar un govern d'unitat nacional, segons informa la cadena britànica, després d'un mes d'enfrontaments que havia portat a l'aliança rebel Séleka a controlar el nord-est del país i fins i tot a amenaçar la capital, Bangui.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acord ha estat firmat a la capital de Gabon, Libreville, després de tres dies d'intenses negociacions que han mediat els estats veïns africans de la República. El pacte, que està previst que entri en vigor a partir de dissabte, contempla la dissolució de l'Assemblea Nacional, la designació d'un primer ministre interí del bloc oposició i la convocatòria d'eleccions en 12 mesos.

Prèviament la guerrilla havia demanat la dimissió del president Bozizé, qui va demanar auxili a França, l'antiga metròpoli. L'Elisi va respondre-li a Bozizé, a qui ja va emparar el 2007, que aquesta vegada no tindria cap mena de suport. La mediació del veïns, sobretot de Gabon i del Txad, ha permès un pacte on els rebels buscaven el compliment d'anteriors acords de pau.

Aquesta darrera ofensiva, però, ha estat la més dura per a Bozizé, que va instal·lar-se a la presidència després d'un cop d'estat el 2003.

La República Centreafricana és un dels països més pobres de l'Àfrica tot i les grans reserves de minerals que ostenta.

stats