LÍBIA
Internacional 07/03/2011

Estats Units demana de forma secreta a l'Aràbia Saudita que presti ajuda militar a l'oposició Líbia

La Casa Blanca prefereix no involucrar-se directament en el conflicte i demana al rei saudí, que odia profundament a Gaddafi, que reforci als rebels, segons el diari britànic The Independent.

Redacció
1 min
Una bateria antiaèria de l'oposició davant de la ciutat petroliera de Ras Lanuf. J. MOORE / GETTY

BarcelonaEstats Units prefereix no involucrar-se directament en el conflicte libi i per això hauria demanat ajuda a l'Aràbia Saudita perquè presti armes a l'oposició líbia, segons el diari britànic The Independent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El règim saudita no ha respost encara a aquesta petició secreta de Washington, tot i que el rei Abdullah odia personalment al cap de l'Estat libi, Muammar al-Gaddafi.

L'Aràbia Saudita és l'únic aliat dels EUA situat estratègicament i en condicions de subministrar a les guerrilles líbies les armes que necessiten, una ajuda que permetria a Washington negar la seva implicació en el conflicte encara que es tractés d'armes nord-americanes pagades pels saudites.

Segons el corresponsal del diari i expert en Orient Mitjà, Robert Fisk, Riad ha rebut iinformació que les guerrilles que combaten Gaddafi necessiten coets antitancs i morters per resistir els atacs de les forces lleials al coronel, així com míssils terra-aire per enderrocar els seus caces.

Si amb aquesta ajuda encoberta l'oposició militar al règim pogués passar a l'ofensiva i atacar les places fortes de Gaddafi a l'oest de Líbia, disminuiria la pressió sobre Washington i la pròpia OTAN per l'establiment d'una zona d'exclusió aèria.

stats