Àfrica
Internacional 13/03/2012

Invisible Children defensa la seva campanya contra Kony

L'organització al darrere del vídeo que demana la persecució del criminal de guerra ugandès Joseph Kony, i que ha causat sensació a la xarxa, ha detallat la seva estructura financera i els seus objectius per defensar-se de les crítiques que ha rebut la campanya

Ara
2 min

BarcelonaL'ONG Invisible Children, responsable de la campanya viral #Kony2012, ha defensat aquest dimarts la seva transparència davant les crítiques que ha rebut per la campanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'objectiu del vídeo, dirigit per Jason Russell –fundador de l'organització– i que ja han vist més de 75 milions de persones al YouTube, és que es capturi abans de finals d'any el líder del grup paramilitar conegut com a Exèrcit de Resistència del Senyor (LRA, per Lord's Resistance Army), Joseph Kony, un dels criminals de guerra buscats pel Tribunal Penal Internacional.

El vídeo reflecteix la realitat que envolta la crueltat de Kony i ha usat l'empenta de les xarxes socials per guanyar adhesions. La iniciativa, però, ha rebut crítiques de molts actors socials i mediàtics per les formes i les dubtoses motivacions d'Invisible Children. La campanya de l'entitat amb seu a San Diego, segons els detractors, crida el públic a pressionar els EUA perquè continuïn treballant amb l'exèrcit ugandès, que té el seu propi registre d'abusos i violacions dels drets humans. La revista 'Foreign Affairs', per exemple, l'acusava de "manipular fets per fins estratègics", i el diari 'The New York Times' debatia la qüestió; 'Una campanya en vídeo i el poder de la simplicitat' o 'Combatre crims de guerra, sense deixar el sofà?' són alguns dels articles que hi ha dedicat.

L'ONG reivindica la seva transparència

Invisible Children ha respost amb un comunicat a través de la seva pàgina web: "Volem ajudar en l'arrest de Joseph Kony perquè sigui dut davant el Tribunal Penal Internacional i es creï un precedent per a futurs criminals de guerra. L'objectiu de la campanya Kony2012 és que el món s'uneixi i vegi com Kony és arrestat i perseguit pels seus crims contra la humanitat", apunta el text.

El comunicat també detalla l'estructura financera, les activitats i els objectius de l'organització, així com el destí dels fons que recapta, que es destinen majoritàriament als seus objectius: "L'organització ha gastat [els últims 5 anys] el 80,46% en programes" relacionats amb la seva missió d'aturar la violència de l'LRA i donar suport a les comunicats afectades per la guerra a l'Àfrica central i oriental.

Sobre les acusacions que el format escollit, un vídeo penjat al YouTube, "simplifica" la realitat, l'ONG assegura que ha intentat "explicar el conflicte perquè s'entengui fàcilment", però admet que "en un vídeo de 30 minuts s'ha de reconèixer que molts matisos del conflicte de 26 anys es perden o es passen per alt".

stats