Internacional 20/11/2012

L'amenaça de la guerra torna a la RD Congo amb la captura rebel de Goma

El grup armat M23, amb el suport de Kigali i Kampala, ha pres el control d'aquesta ciutat estratègica a la frontera amb Ruanda

Ara
1 min
Un soldat congolès mort als afores de Goma. AFP

BarcelonaEls rebels del Moviment M23 van aconseguir ahir el poder de la ciutat de Goma, una localitat estratègica de la República Democràtica del Congo (RDC), cosa que va provocar la fugida de milers de persones, entre ells 60.000 refugiats. Informes de l’ONU asseguren que aquesta milícia té el suport de Ruanda i Uganda, una dada que fa témer l’escalada d’un conflicte regional. La rebel·lió ha agreujat la tensió entre la RDC i Ruanda, països fronterers enfrontats durant anys en la guerra que va seguir el genocidi ruandès, el 1994. La RDC acusa Kigali i Kampala d’orquestrar la insurgència per la riquesa mineral de la regió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ONU, acusada d’abandonar els civils

Goma és una ciutat fronterera entre els dos països que acull la missió de l’ONU a la zona, que va ser criticada ahir per abandonar la ciutat sense oposar resistència als rebels. ONGs en defensa dels drets humans van alertar que podria tornar-se a repetir l’episodi viscut durant el genocidi ruandès, quan els Cascos Blaus van abandonar el país sense evitar la mort de civils. Goma va caure en mans rebels després de dies d’enfrontaments entre els insurgents –comandats per un rebel buscat per la Cort Penal Internacional– i les forces armades de la RDC, que tenen el suport de l’ONU. La captura de Goma és un cop al president congolès, Joseph Kabila, que va ser reelegit l’any passat entre acusacions de frau. Ahir va volar a Uganda, on avui s’ha de reunir amb el president ruandès, Paul Kagame, per debatre la situació.

stats