Internacional 17/08/2012

Puja fins a 34 el nombre de miners morts pel tiroteig de la policia a Sud-àfrica

La comissària general de la policia sud-africana ha justificat el tiroteig de dijous com un acte de defensa pròpia dels agents

Ara
2 min
Un investigador busca proves a l'escena de la matança de dijous. Reuters

BarcelonaLa comissària general de la policia sud-africana, Riah Phiyega, ha confirmat aquest divendres la mort de 34 miners pels trets de les forces de l'ordre dijous passat durant els disturbis a la mina de platí de Marikana. 78 persones més van resultar ferides i un total de 259 van ser detingudes en l'operació policial a la mina de l'empresa Lonmin, situada a 100 quilòmetres de Johannesburg.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La comissària ha recordat la mort dimecres de dos policies, atacats amb pals i altres armes blanques pels vaguistes, per justificar que els agents que van disparar ahir ho van fer en defensa pròpia.

“Els agents de la policia van haver d'emprar la força per protegir-se a ells mateixos del grup que els atacava”, ha dit Phiyega, que ha assegurat que els miners tenien armes de foc.

Prop de 3.000 treballadors, en vaga des del passat divendres, havien ocupat un turó i armats amb pals, matxets i alguna arma de foc desafiaven la policia. El conflicte a la mina de platí ja s'havia cobrat 10 vides abans de la matança de dijous, entre elles les de dos policies, dos guardes de seguretat i sis miners, caiguts tant en enfrontaments contra les forces de seguretat com entre sindicats rivals.

L'Associació de Treballadors de la Mineria i la Construcció (AMCU), convocant de la vaga de Lonmin, s'enfronta a la Unió Nacional de Miners (NUM), el sindicat majoritari, per aconseguir un nombre més elevat d'afiliats a les explotacions mineres sud-africanes.

Les imatges de la resposta policial han commocionat el país i han ocupat les portades dels principals diaris amb titulars com “bany de sang”, “camp de mort” o “massacre a les mines”. Partits polítics i associacions civils han demanat una investigació sobre els fets, i el president del país, Jacob Zuma, que s'ha declarat “commocionat i consternat per aquesta violència sense sentit”, ha abandonat Moçambic, on havia d'assistir a una cimera, i ha tornat a Sud-àfrica.

“Nosaltres creiem que hi ha prou espai en el nostre ordre democràtic per poder resoldre qualsevol disputa sense violar la llei o emprar la violència”, ha dit Zuma en un comunicat.

La situació del sector

L'augment del cost de l'electricitat, dels costos laborals i la disminució del preu del platí als mercats internacionals ha deixat moltes mines lluitant per no arruïnar-se. Això ha potenciat la vaga dels treballadors, que demanen millores salarials i de les condicions de treball. Sud-àfrica és el principal productor mundial de platí, amb un 80% de les reserves conegudes. Aquest metall preciós és utilitzat principalment per fabricar catalitzadors per a vehicles.

L'empresa que s'ocupa de l'explotació de la mina de Marikana, Lonmin, ha patit un greu impacte econòmic a causa de la vaga i la mala imatge que la matança li ha provocat, i ha anunciat que no complirà amb els objectius anuals que s'havia marcat. La imatge de la mineria sud-africana en general també s'ha vist afectada pels fets de l'última setmana, units als rumors d'una possible nacionalització de la indústria minera del país.

stats