TUNÍSIA
Internacional 17/01/2011

Es trenca l'acord per arribar a un govern d'unitat que supervisi la transició política fins a les eleccions

La majoria de forces democràtiques no veu condicions perquè es puguin celebrar els comicis. Discrepàncies al si del sindicat UGTT sobre l'entrada al nou gabinet

Cristina Mas
1 min
Una oficina de la policia política de Ben Ali tancada a Jendouba, a 50 quilòmetres de la frontera amb Algèria.

Enviada especial a Tunis p { margin-bottom: 0.21cm; } L'acord per formar nou govern d'unitat a Tunísia s'ha trencat i queda en suspens el procés per arribar a unes eleccions generals amb garanties democràtiques. Després de l'anunci de diumenge del primer ministre tunisià, Mohamed Ghannouchi, que hi havia una entesa per formar un executiu que supervisés la transició política fins a la celebració dels comicis, la situació avui dilluns no està tan clara. Segons la Constitució tunisiana, aquestes eleccions s'han de celebrar en seixanta dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La clau d'aquesta situació es troba en la majoria de forces democràtiques, que ara per ara no veu condicions perquè puguin tenir lloc aquests comicis. Al si del sindicat de la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT), per exemple, hi ha sectors que refusen la formació d'un govern en què estigui representat el partit del règim de Ben Ali. Aquests grups tenen por que es produeixi una transició política tutelada per la formació que ha dirigit el país durant la dictadura.

Les bases regionals de la UGTT de l'oest i del sud aposten per una ruptura amb el règim anterior. Es tracta dels sectors de les zones on es va forjar la revolució del gessamí i estan en contra de les posicions de la direcció estatal del sindicat, que s'ha mostrat partidària d'entrar al govern d'unitat. Prova d'aquest rebuig frontal és la manifestació d'aquest matí per demanar la dissolució del partit del règim a Gafsa, una zona del sud-oest del país on hi ha mines de fosfats (una de les principals fonts d'ingressos de Tunísia).

stats