Internacional 09/07/2012

Primer aniversari del Sudan del Sud, enfosquit per la falta de progrés

La celebració del país més jove del planeta s'ha vist enfosquida pels problemes econòmics, socials i polítics que pateix

Ara
2 min
Un home fa onejar una bandera durant la celebració del primer aniversari de la independència de Sudan del Sud. Reuters

BarcelonaEl 9 de juliol del 2011 va néixer el Sudan del Sud, impulsat per un referèndum independentista, amb un 98% de vots a favor. Un any després el país travessa greus problemes en tots els àmbits, en part provocats per la contínua tensió amb el seu veí del nord, el Sudan. Prop del 98% dels ingressos del govern del Sudan del Sud provenen de les exportacions del seu principal recurs, el petroli. Ara, però, les exportacions d'aquesta matèria primera s'han aturat, ja que totes les infraestructures per al tractament i el transport del petroli són al Sudan. Les males relacions entre els dos països fan que els del nord vulguin cobrar unes taxes molt altes per deixar passar el petroli pels oleoductes del seu país. Les tensions provocades per la independència dificulten un possible acord beneficiós per als dos països i, ara per ara, la producció s'ha aturat mentre els ciutadans en pateixen les conseqüències.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de la independència, el Sudan va tancar la frontera amb el seu veí del sud, i això ha provocat un augment dels preus dels productes de primera necessitat, generalment importats, que segons l'ONU arriba al 200%.

Magret Keji Wani, una venedora de te entrevistada per Efe, lamenta que des de l'escissió “els preus són tres cops més cars. Abans podia enviar els meus fills a l'escola, ara, en canvi, no puc ni pagar el lloguer”.

La crisi econòmica es veu agreujada per la corrupció governamental. “No veiem que els diners de l'estat ajudin la gent del carrer, però la gent important té cotxes de luxe i envia els seus fills a estudiar fora”, comenta Wani.

El president sud-sudanès, Salva Kiir, ha admès recentment que 45 dirigents del país van robar 4.000 milions de dòlars destinats als serveis públics bàsics, en un país amb percentatges de mortalitat materna molt alts, una escassa escolarització i amb una crisi alimentària severa.

A nivell intern, el Sudan del Sud pateix enfrontaments entre tribus rivals que han provocat 900 morts des de la independència. A més a més s'hi han de sumar les víctimes causades pels grups armats contraris al govern, que podien estar finançats per Sudan.

Com a solució als diversos problemes que pateix el país, el govern sud-sudanès es planteja construir un oleoducte que travessi Kènia, però els experts alerten que aquest projecte requeriria com a mínim tres anys de construcció i milers de milions de dòlars d'inversió.

stats