LÍBIA
Internacional 23/08/2011

Els detalls del complex protector de Gaddafi

El complex fortificat, bombardejat pels EUA de Reagan al 1986, té poc luxe, però en canvi compta amb túnels de 30 quilòmetres, alguns dels quals duen al mar

Reuters
2 min
Vista aèria del complex residencial de Gaddafi / GETTY

LondresLes forces lleials a Muammar al-Gaddafi resisteixen, a hores d'ara, dins del complex fortificat Bab Azizzia, al centre de Trípoli. A continuació, alguns detalls de l'àrea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

-Bab al-Aziziya vol dir Porta Esplèndida i el complex consta dels quarters privats de Gaddafi, així com de barracons militars i altres instal·lacions.

-Segons el tinent general militar dels rebels Umar al-Hariri, els barracons estan connectats amb túnels subterranis de fins a 30 quilòmetres de llarg, alguns dels quals porten al mar.

-A l'interior, el dictador disposava de llits, provisions de menjar i, fins i tot, màscares de gas.

-La base de 6 quilòmetres quadrats se situa al sud de Trípoli, a l'extrem nord de l'autopista de l'aeroport.

-El complex té instal·lacions per banquets i altres esdeveniments públics però no és luxós.

-El complex va ser l'objectiu d'un bombardeig dels Estats Units contra Líbia al 1986. El president nord-americà Ronald Reagan va dir que l'atac era en venjança per el que va anomenar "complicitat líbia" en l'atemptat terrorista contra una discoteca de Berlín, on van morir tres persones –dos soldats dels EUA i un civil turc–.

-Després del bombardeig del 1986, es va crear una escultura que representava una mà que esclafava un avió de combat. Gaddafi va usar aquella situació al març d'enguany, en una aparició a la televisió en què volia seduir més seguidors.

-Al principi de la revolta, al març, milers de libis van concentrar-se al complex durament fortificat per formar un "escut humà" contra possibles atacs aeris de les forces aliades.

-També va ser bombardejat per un avió de l'OTAN i, al juny, les torres de guàrdia que hi havia al llarg dels murs del complex van ser abatudes. Gaddafi no va resultar ferit en un atac aeri de l'OTAN a l'abril, quan tres persones van morir en el que un portaveu del govern va dir que era un intent d'assassinat contra el líder libi.

stats