Internacional 21/01/2011

El 99% de l'electorat vota a favor de la independència del Sudan del Sud, segons els primers resultats

Només a l'estat de Sud Darfur el resultat seria contrari a la separació del nord

Acn / Reuters
2 min
Recompte de vots en un col·legi electoral del Fasher, al nord del Darfur.

Juba (Sudan del Sud)Gairebé el 99% dels sudanesos del sud haurien votat a favor d'independitzar-se del nord en el referèndum, d'acord amb les primeres dades oficials, després que s'hagin recomptat entre el 80 i el 100% dels vots, segons la zona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els polítics del sud, però, han demanat als ciutadans que no celebrin encara la victòria, per no atiar una reacció violenta del nord. Les xifres confirmen les previsions i mostren la massiva votació de la consulta, que es va dur a terme la setmana passada i és fruit d'un acord de pau del 2005 que va acabar amb més de dues dècades de guerra civil entre el nord i el sud. Els resultats finals oficials s'espera que es facin públics al principi del mes de febrer.

Paradoxalment, a Juba hi ha més calma ara que es comencen a conèixer els resultats del referèndum d'independència que no pas mentre va durar la consulta, quan els partidaris de l'escissió van protagonitzar episodis d'alegria. "Aquest és el resultat que esperàvem i els resultats finals no canviaran gaire", ha dit a Reuters el vicepresident de la comissió electoral, Chan Reek Madut.

L'única zona en què la majoria ha votat en pro de la unitat del país ha estat a l'estat de Sud Darfur, ubicat entre el sud i el nord. Segons les primeres xifres, el 63,2% ha votat en contra de la independència i el 36,8% ho ha fet a favor. El vicepresident de la comissió electoral, però, ha assenyalat que aquest resultat "no és sorprenent" i es deu a irregularitats, ja que "algunes persones van fer-se passar per ciutadans del sud i en canvi eren del nord". "Van aprofitar-se de la manca de seguretat" de Darfur, ha afegit Madut. I és que Darfur ja fa set anys que es veu immers en un conflicte entre els rebels i el govern.

El partit que governa al nord del Sudan, el Partit del Congrés Nacional, no ha volgut fer una valoració dels primers resultats i es reserva fins que siguin oficials.

El Sudan del Sud és un territori en què hi ha molts pous de petroli, majoritàriament controlats per la Xina. El Sud i el Nord encara han de decidir com es repartiran els beneficis del petroli. Els analistes alerten que el Sud no té elits prou preparades i això podria perjudicar la seva independència real del nord. Encara no està clar tampoc si la regió fronterera d'Abyei es quedarà amb el Sud o amb el nord. Això s'haurà de decidir en un altre referèndum que encara no s'ha concretat.

stats