Àfrica
Internacional 10/01/2011

36 morts a la frontera entre el nord i el sud del Sudan

Els enfrontaments entre grups tribals del sud i àrabs nòmades tenen lloc a causa del referèndum d'independència que celebra el sud del país

Agències
1 min
Una dona del Sud Sudan mostra el dit tintat després de votar. Foto: AFP / KHALED DESOUKI

KhartoumAlmenys 36 persones han mort en enfrontaments entre grups tribals del sud i àrabs nòmades a prop de la frontera entre el nord i el sud del Sudan, segons líders de la disputada regió d'Abyei, durant el segon dia de votacions del referèndum d'independència del sud del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els analistes diuen que la regió central del país, Abyei, és on poden donar-se tensions entre el nord i el sud i que poden haver-hi brots de violència durant el referèndum, una votació que vol posar punt final a dècades de guerra civil.

La població del sud possiblement votarà a favor de la independència del nord, de majoria musulmana, deixant a la capital Khartoum sense gran part de les seves reserves de petroli.

Luka Biong, un funcionari del sud condemnat per la seva lluita per la independència, ha explicat a l'agència Reuters que les dues parts del país encara estan discutint-se respecte a qui pertany Abyei, incloent a qui pertanyen les seves reserves de petroli i el seu deute després de la secessió.

D'altra banda, l'expresident dels EUA Jimmy Carter ha declarat a la CNN, que el president del Sudan, Omar Hassan al-Bashir, s'ha ofert a quedar-se amb tot el pesant deute del país si el sud se separa.

stats