Àfrica

36 morts a la frontera entre el nord i el sud del Sudan

Els enfrontaments entre grups tribals del sud i àrabs nòmades tenen lloc a causa del referèndum d'independència que celebra el sud del país

Almenys 36 persones han mort en enfrontaments entre grups tribals del sud i àrabs nòmades a prop de la frontera entre el nord i el sud del Sudan, segons líders de la disputada regió d'Abyei, durant el segon dia de votacions del referèndum d'independència del sud del país.

Els analistes diuen que la regió central del país, Abyei, és on poden donar-se tensions entre el nord i el sud i que poden haver-hi brots de violència durant el referèndum, una votació que vol posar punt final a dècades de guerra civil.

La població del sud possiblement votarà a favor de la independència del nord, de majoria musulmana, deixant a la capital Khartoum sense gran part de les seves reserves de petroli.

Luka Biong, un funcionari del sud condemnat per la seva lluita per la independència, ha explicat a l'agència Reuters que les dues parts del país encara estan discutint-se respecte a qui pertany Abyei, incloent a qui pertanyen les seves reserves de petroli i el seu deute després de la secessió.

D'altra banda, l'expresident dels EUA Jimmy Carter ha declarat a la CNN, que el president del Sudan, Omar Hassan al-Bashir, s'ha ofert a quedar-se amb tot el pesant deute del país si el sud se separa.

Més continguts de