Internacional 05/11/2011

Els islamistes radicals s'atribueixen l'onada d'atemptats que ha provocat un centenar de morts a Nigèria

Boko Haram s'ha atribuït l'autoria. Grups armats han atacat diverses comissaries i barris de les ciutats del sud. La policia encara recompta víctimes

Efe
2 min

Un centenar de persones han mort en l'onada d'atemptats perpretats les últimes hora a Nigèria. "Només en Potiskum, la xifra de morts és d'uns 100 i molts ferits estan sent encara traslladats als hospitals", ha dit la policia a Efe. Les autoritats asseguren que el balanç encara és provisional i que el recompte de cossos continua.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diverses persones armades van atacar divendres a la nit i la matinada de dissabte diverses comissaries i barris de les ciutats septentrionals de Potiskum i Damaturu, a Yobe. A Damaturu, la capital de l'estat, almenys tres policies van perdre la vida després d'un prolongat enfrontament contra els assaltants, sospitosos de pertànyer al grup islàmic radical Boko Haram.

La Policia de Nigèria encara no ha publicat xifres oficials de morts. Abans d'aquests fets, a Maiduguri, capital del veí estat de Borno (també al nord), dues persones van morir a l'explotar les càrregues que transportaven en un vehicle i que pretenien utilitzar contra la seu local de la Força d'Intervenció Conjunta (JTF, en les seves sigles en anglès).

Per la seva banda, en la septentrional ciutat de Kaduna diversos homes armats van atacar als fidels que es dirigien a una vigília a l'església de Sant Josep i van acabar amb la vida de dues dones.

Almenys 14 persones més van ser ingressades en hospitals de la zona, mentre que un nombre indeterminat presentaven ferides menors.

Es tracta de la sisena vegada en els últims sis mesos que un atac similar té lloc al sud de l'estat de Kaduna, majoritàriament cristià.

Aquests atacs van tenir lloc pocs dies després que la JTF assegurés que s'havia confiscat unes 5.000 armes a Maiduguri.

El grup radical Boko Haram s'ha responsabilitzat aquest dissabte a la nit dels atacs, segons mitjans locals. Boko Haram, que significa "l'educació no islàmica és un pecat", lluita per imposar la llei islàmica a Nigèria i s'ha responsabilitzat de nombrosos atacs recents al nord del país. També es va atribuir l'autoria de l'atemptat contra la seu de l'ONU a Abuja el 26 d'agost, que va causar 24 morts.

El país més poblat de l'Àfrica, amb prop de 150 milions d'habitants, integra més de 200 grups tribals. Nigèria pateix múltiples tensions per les profundes diferències polítiques, religioses i territorials entre les seves comunitats.

stats