REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ A SUDAN DEL SUD

Victòria sense pal·liatius del sí

Independència aclaparadora a Sudan del sud

El 98,8 per cent dels sudanesos del sud voten a favor de la seva plena sobirania

El 98,8 per cent dels ciutadans del sud del Sudan va votar a favor de la seva indepenència en el recent referèndum d'autodeterminació, segons dades provisionals donades a conèixer avui per les autoritats. D'acord amb l'últim informe de l'escrutini parcial difós per la Comissió del Referèndum del sud del Sudan en el seu web.

El còmput va ser donat a conèixer després de comptar el cent per cent dels vots en les províncies del nord del país, on també van votar els sudanesos originaris del sud, i el 98,7 per cent de les províncies de la regió del sud del Sudan. La votació, que es va dur a terme del 7 al 15 de gener, estava prevista en els acords de pau que van ser signats el 9 de gener del 2005 i que van posar fi a dues dècades de guerra entre el nord i el sud, amb un total d'uns dos milions de morts.

Els resultats són encara provisionals, perquè hi ha la possibilitat que es puguin presentar impugnacions. La data límit per donar a conèixer l'escrutini definitiu és el 14 de febrer. D'acord amb les últimes dades de la comissió, l'opció de la independència va rebre un suport pràcticament total a les províncies del sud, mentre que al nord, amb un padró molt baix, va ser recolzada pel 58 per cent dels votants. El percentatge més alt a favor de la sobirania es va produir a la província d'Unity, on el 99,98 per cent dels seus habitants es va decantar a favor de la independència.