Israel
Internacional 16/04/2012

Israel suspèn un alt oficial de l'exèrcit per colpejar durament a un activista danès pro-palestí

En unes imatges a You Tube es veu com Shalom Eisner colpeja amb un rifle el pacifista. Dinamarca ha demanat explicacions, mentre que el govern d'Israel ha criticat l'actitud del militar

Agències
1 min
Captura d'imatge del vídeo on es pot veure l'agressió del militar a l'activista

JerusalemUn vídeo transmès per la televisió israeliana i publicat a YouTube mostra un alt oficial de l'exèrcit israelià pegant un activista danès a la cara amb un rifle M16. Dinamarca ha exigit explicacions al govern d'Israel que, d'altra banda, a criticat molt durament l'acte del militar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les imatges es veu el tinent coronel Shalom Eisner, subcomandant de la brigada territorial de la Vall del Jordà, colpejant a l'activista Andreas Ies amb el seu rifle. En cap moment el vídeo mostra cap motiu que justifiqués l'agressió El soldat ha estat suspès per les Forces de Defensa Israelianes (IDF), que han iniciat una investigació.

L'incident va tenir lloc poc abans que l'Israel llancés una important operació de seguretat per evitar que activistes pro-palestins ingressessin al país, afirmant que planejaven actes de violència i pertorbació.

El ministre de Relacions Exteriors de Dinamarca estrangera, Villy Sovndal, ha explicat en un comunicat que Copenhaguen no està "al corrent de totes les circumstàncies que van envoltar l'incident, però l'ambaixador danès ha demanat a les autoritats israelianes una explicació immediata".

D'altra banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha condemnat les accions dels soldats, dient que el seu comportament "no fa referència a oficials de l'exèrcit israelià i els soldats, i que no té cabuda a l'Exèrcit o al lloc d'Israel".

No obstant això, membres de les IDF han explicat que els soldats havien actuat amb moderació, tractant de dispersar els activistes amb calma i que només havien respost amb violència quan van ser atacats. En canvi, Ies assegura que no hi havia hagut cap intercanvi verbal o contacte entre ell i l'oficial abans de ser colpejat a la cara.

stats