Internacional 03/11/2014

La polèmica de la bandera espanyola als ajuntaments catalans arriba a 'The Wall Street Journal'

El diari nord-americà parla amb l'alcalde de Gallifa, Jordi Fornas, i es fa ressò de les alternatives que han posat en marxa els consistoris d'Agramunt o Sant Pere de Torelló per esquivar l'obligació d'exhibir el símbol espanyol

Ara
2 min

BarcelonaEl diari nord-americà 'The Wall Street Journal' s'ha fet ressò a l'edició de diumenge de la polèmica de la bandera espanyola als ajuntaments catalans. En un article signat des de Gallifa, el corresponsal Matt Mofet recull les declaracions de l'alcalde de Gallifa, Jordi Fornas, que va penjar una petita bandera de paper sota el cartell de la Casa de la Vila per esquivar l'ordre de les autoritats espanyoles de mantenir el símbol de l'Estat a la façana del Consistori, mentre a l'Ajuntament onegen al bandera catalana i l'estelada. "Volien una bandera. Doncs, bé, espero que així estiguin contents", diu l'alcalde a la capçalera nord-americana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'article recull també les respostes d'altres ajuntaments, com el d'Agramunt, que ha penjat les banderes dels 28 estats de la UE, amb l'espanyola enmig de la la resta, o el del Pla d'Urgell, que ha optat per posar-la a dalt de tot d'un terrat "tan amunt que calen uns binocles" per apreciar-la. L'article també recull la resposta de les autoritats espanyoles, que han instat tots dos ajuntaments a posar el símbol espanyol en un lloc més visible.

Altres poblacions, com la Garriga, han hissat la bandera constitucional només durant uns segons, per fer una fotografia i enviar-la a les autoritats centrals. Sant Pere de Torelló ha al·legat que en temps de retallades no té recursos per comprar una bandera espanyola. Quan una ràdio els la va oferir, l'alcalde va esgrimir la prohibició d'acceptar regals d'entitats privades. El municipi, en canvi, comercialitza estelades i banderes del poble com a instrument de finançament.

"Mentre les passions separatistes creixen, es juga el joc del gat i la rata sobre les banderes a molts municipis catalans i altres regions", explica el diari, i recorda que el govern central, "basant-se en una llei de fa 33 anys, amenaça els polítics locals que no hissen la 'rojigualda' amb multes i prohibicions". I afegeix: "En resposta, els líders separatistes han estat inventant tota mena de sortides, algunes d'enginyoses, altres de ridícules, per boicotejar la política de banderes".

stats