SOS pels albins africans

Amnistia Internacional denuncia el "clima de terror" que pateix la població amb manca de melanina a causa de les falses creences

La població albina de l'Àfrica és un col·lectiu en risc. Perseguits, discriminats, mutilats o assassinats per les falses creences que la manca de melanina fa dels seus cossos uns amulets apreciats per buscar la bona sort o la salut. Amnistia Internacional acaba de denunciar que avui en dia els albins de Malawi pateixen "un clima de terror". L'Oficina dels Drets Humans de l'ONU ha documentat en tres anys 200 atacs a la regió subsahariana. A la majoria de les víctimes els havien arrencat el cor, els ulls o la pell o havien patit les anomenades violacions curatives.

En els últims 18 mesos, des de novembre del 2014, han estat assassinades 18 persones amb aquest trastorn genètic que fa que no tinguin coloració en pell, cabells i ulls. Malawi, un petit país entre Sud-àfrica i Moçambic, no és un punt aïllat, ja que la situació es repeteix a una quinzena d'estats subsaharians, segons l'ONU.

"L'onada de brutals atacs sense precedents contra gent amb albinisme ha creat un clima de terror per a aquest grup vulnerable i les seves famílies, els qui viuen tement constantment per les seves vides", ha afirmat el subdirector d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Meridional, Deprose Muchena. En els primers mesos del 2016, són sis els albins assassinats en aquest minúscul regne, que ha "fracassat" a l'hora de protegir la població, subratlla l'organització humanitària. L'abril ha estat un mes especialment tràgic, amb dues persones assassinades. D'aquesta, una de les víctimes és una menor de dos anys. El seu pare i dues persones més han estat detingudes.

Segons el document, que porta per títol "No som animals de caçar o vendre", els albins són víctimes de bandes criminals que venen els seus ossos o membres mutilats a bruixots de Malawi o de Moçambic que els fan servir en els seus rituals i pocions, ja que s'ha estès el fals mite que aporten riqueses, bona sort o, fins i tot , curen malalties com el virus de la sida.

L'ONU porta anys denunciant que els albins pateixen greus discriminacions en la seva vida quotidiana que fa que tinguin dificultats per accedir a l'educació o els serveis mèdics.

L'albinisme té una prevalença a l' Àfrica austral molt més elevada que a la resta del món. Un de cada 10.000 o 15.000 persones pateix manca de melanina, mentre que a Europa la proporció augmenta a 20.000.