REGNE UNIT
Internacional 12/05/2019

L’alcalde de Londres, amb escorta permanent per amenaces de mort

Sadiq Khan és musulmà practicant i s’ha posicionat contra el Brexit i a favor d’un nou referèndum

Quim Aranda
4 min
L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, amb uns quants agents de policia a la capital britànica.

LondresEl clima d’intolerància que s’ha instal·lat en la vida política del Regne Unit està capgirant moltes de les seves convencions habituals. Les contínues amenaces de mort que rep l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, a través de les xarxes socials, i que s’han intensificat des de finals de l’any passat, han obligat Scotland Yard a adoptar una mesura potser habitual en altres països però ben excepcional per a la immensa majoria dels càrrecs electes al Regne Unit: Khan disposa des de fa algunes setmanes de protecció policial les 24 hores al dia, segons ha informat ell mateix en una entrevista al diari The Times aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La revelació del primer alcalde musulmà de Londres, escollit el maig del 2016, fill d’immigrants pakistanesos, ha tingut lloc quatre dies després que la màxima responsable de la policia metropolitana de Londres, la comissionada Cressida Dick, informés a la comissió de drets humans del Parlament britànic que “les amenaces contra els diputats han arribat a uns nivells sense precedents”. En el seu informe, Dick facilitava dades ben explícites. El 2018 el nombre de crims o presumptes delictes denunciats pels parlamentaris va arribar a 342, més del doble que el 2017, en què només se’n van comptar 151. L’augment registrat des del gener passat va permetre a la número 1 de Scotland Yard afirmar que “la tendència continuarà creixent” el 2019.

En el cas específic de l’alcalde Sadiq Khan, l’adopció de mesures extraordinàries de protecció s’ha decidit després que els últims tres mesos del 2018 rebés 237 amenaces a través de Twitter o Facebook, de les quals la policia va considerar que 17 eren suficientment creïbles per prendre-se-les seriosament. Però investigacions recents no han permès fer cap detenció.

El juny del 2017 sí que es va donar el cas de Darren Osborne, el terrorista d’extrema dreta que va atropellar amb una furgoneta els fidels que entraven a la pregària del divendres a la mesquita de Finsbury Park, al nord de Londres. Va matar una persona i en va ferir dotze més. Durant el judici es va demostrar que, abans de l’atac a la mesquita, Osborne havia amenaçat de mort Sadiq Khan. De fet, en el judici el terrorista va declarar que si el dia que va cometre l’atemptat Khan “hi hagués assistit, hauria sigut encara millor; hauria sigut com guanyar la Grossa de la loteria”. Osborne va ser condemnat el febrer del 2018 a 43 anys de presó.

Insults contra l’islam

Segons ha explicat el mateix alcalde, les amenaces que rep habitualment van des d’insinuacions d’acabar de la mateixa manera que Joe Cox -la diputada laborista de 41 anys assassinada per un militant d’extrema dreta una setmana abans del referèndum del Brexit del 2016- fins a referències als atacs terroristes que van sacsejar Londres i Manchester el 2017, passant per tota mena d’insults contra l’islam. Khan és musulmà practicant.

A més de la islamofòbia, el Brexit és un altre factor que la policia considera com a atiador fonamental de l’augment de la intolerància. L’alcalde de Londres s’ha posicionat obertament en contra de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i a favor d’un nou referèndum. També la setmana passada el número 2 de Scotland Yard, el comissionat Neil Basu, va declarar davant el Parlament sobre aquesta qüestió. Va posar com a exemple el cas de set diputats que entre el 4 de desembre i el 21 de gener van rebre amenaces de mort per correu electrònic arran de la seva posició sobre aquest debat. El culpable, detingut al febrer i condemnat el 8 d’abril a 44 setmanes de presó, era Jarod Kirkman, de 51 anys, resident a Londres.

La diputada Heidi Allen, membre del Partit Conservador fins que el va abandonar el febrer per unir-se a un nou grup independent format també per exparlamentaris laboristes, relatava la setmana passada al programa de televisió de BBC News Victoria Derbyshire com eren les amenaces que havia rebut: “El llenguatge és sempre molt críptic i redactat de manera molt intricada: «Anem a buscar-te, no et direm quan ni com, però vindrem a buscar-te». Quan alguna cosa així apareix a la safata d’entrada del teu correu trasbalsa molt, sobretot quan no saps d’on ve, o si aquesta persona és a deu metres o a cent quilòmetres de distància. Et sents molt vulnerable”, confessava.

El relat de parlamentaris, especialment dones, que expliquen que reben amenaces de mort quotidianament ja forma part habitual del paisatge polític britànic. Scotland Yard pot oferir a l’alcalde Khan seguretat les 24 hores al dia, però no té prou recursos per adoptar mesures idèntiques amb tots els diputats. La policia els ofereix un botó del pànic, que els connecta amb una comissaria en cas d’amenaça directa.

Triomf electoral del Partit del Brexit

La radicalització de la política britànica és un fet. D’acord amb les últimes enquestes, el Partit del Brexit, de Nigel Farage, triomfaria a les eleccions europees -que al Regne Unit se celebraran el 23 de maig-, amb dos de cada tres vots. L’avenç de l’euroescepticisme ultrapopulista és encara més sòlid si es té en compte el sondeig que publicava ahir el diari Sunday Telegraph, en aquest cas d’intenció de vot en unes hipotètiques eleccions generals. Sense cap programa, Farage podria obtenir fins a 50 escons al Parlament, una xifra excepcional i que canviaria per sempre el paisatge de Westminster.

stats