Alemanya
Internacional 04/06/2011

El setmanari alemany 'Spiegel' desmunta el mite de la ganduleria dels països del sud d'Europa

Un article a la versió online del setmanari 'Spiegel', contradiu a Merkel afirmant que els europeus del sud no són tan diferents dels alemanys

Redacció
2 min
Gràfic del setmanari Spiegel sobre les no tan diferents edats de jubilació

BarcelonaLes estadístiques no donen la raó a la cancellera alemanya Angela Merkel, segons el diari alemany Spiegel. Després de les declaracions a meitats de maig de la cancellera en què deia que els països del sud d'Europa -Espanya, Portugal o Grècia- fan massa vacances i es jubilen massa d'hora, l'Spiegel respon en un reportatge amb estadístiques que demostren que no hi ha tantes diferències entre el que succeeix a Alemanya i el que passa al sud d'Europa. Per exemple, es demostra que els espanyols tenen només dos dies festius més que els alemanys o com en tots dos països l'edat de jubilació mitjana és la mateixa (61,8 anys).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El reportatge, a més, explica com, fa unes dècades, Alemanya era considerat "el malalt d'Europa" i se li retreien els mateixos problemes econòmics que ara es retreu als països de la UE que passen per un mal moment econòmic, com Grècia o Portugal. Avui, però, Alemanya es qui alliçona en matèria econòmica als països receptors d'ajuda, diu l'Spiegel, que interpreta que el que Merkel en el fons volia dir era: "No estem disposats a donar els nostres diners, que tant ens ha costat de guanyar, als dropos del sud d'Europa".

El diagnòstic del setmanari és que països com Grècia o Portugal han estat vivint "per sobre dels seus mitjans" i el resultat ha estat una pèrdua de competitivitat en les seves economies. Però l'Spiegel defensa els països del sud d'Europa i respon a Merkel –que demanava que es fessin esforços al més ràpid possible– dient que tant Espanya com Grècia i Portugal ja fa anys que s'esforcen.

stats