Internacional 24/11/2014

Alliberen la jove empresonada per voler mirar un partit de voleibol a l'Iran

El tribunal la va condemnar a un any de presó sota el pretext de "difondre propaganda contra l'estat"

Reuters
2 min

LondresLa jove britànico-iraniana, Ghoncheh Ghavami, empresonada a Teheran per participar en una protesta contra la prohibició de les dones d'assistir als esdeveniments esportius a l'Iran, va ser alliberada sota fiança diumenge. La jove és amb la seva família a Teheran fins que el Tribunal d'Apel·lacions faci pública la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ghavami va ser empresonada el 20 de juny fora de l'estadi Azadi de Teheran, quan un grup de persones participaven en una manifestació pacífica en què demanaven que les dones poguessin assistir a un partit de voleibol entre l'Iran i Itàlia. Les dones van ser detingudes i colpejades per la policia.

A principis de novembre, un tribunal de la capital iraniana va condemnar-la a un any de presó, sota el pretext de "difondre propaganda" contra l'estat. Durant la seva estada entre reixes, Ghavami va iniciar una vaga de fam per protestar contra el que considerava un empresonament injust i pels tractes que va rebre durant la seva detenció.

Presonera de consciència

La pàgina web d'Amnistia Internacional al Regne Unit denuncia que Ghavami és "una presonera de consciència, castigada només per demanar la igualtat" i insten l'Iran a retirar els càrrecs contra la jove. Ghavami és ciutadana iraniana i britànica, però l'Iran no reconeix la doble nacionalitat. L'oficina d'Afers Exteriors britànica ha expressat "preocupació pels motius de la detenció, el procés durant el judici i el tractament a Ghavami mentre era en custòdia".

L'Iran va prohibir que les dones anessin a veure partits de voleibol l'any 2012, ampliant la prohibició existent des de fa anys, que també les impedeix de veure partits de futbol. El govern iranià considera que el comportament masculí durant les competicions és inapropiat per les dones.

stats