IMMIGRACIÓ

Una altra ONG desafia la prohibició de Salvini

El veler de l’organització Mediterranea atraca finalment a Lampedusa amb 41 migrants a bord

El cas recorda el de la ja famosa capitana del vaixell de l’ONG Sea-Watch, Carola Rackete. Ahir, l’embarcació de l’organització italiana Mediterranea va decidir desobeir la prohibició del ministre de l’Interior i vicepresident d’Itàlia, Matteo Salvini, i va accedir a aigües territorials italianes per acostar-se a l’illa de Lampedusa amb les 41 persones migrades que havia rescatat dijous al Mediterrani.

Mentre la nau, un veler de només 20 metres d’eslora, arribava al port lampedusià, agents de policia i voluntaris de la Creu Roja i altres organitzacions humanitàries ja feien acte de presència a terra. “Els nàufrags i la tripulació estan esgotats. Les 41 persones salvades necessiten ser ateses i curades. Estem vivint una situació surrealista i és una crueltat inútil allargar aquesta espera. Feu que baixin immediatament”, va insistir l’ONG.

Però la reacció de Salvini, com és habitual, va ser clara: “No autoritzo cap desembarcament”. Finalment, però, les autoritats italianes van permetre el desembarcament i, un cop tots els nàufrags van trepitjar terra ferma, es va confiscar l'embarcació. L'ONG està sent investigada acusada de "fomentar la immigració irregular". 

Immobilitat d'Itàlia

I és que feia dies que l’organització italiana demanava a Roma autorització per desembarcar a Lampedusa, “l’únic port possible i segur per desembarcar”, segons l’ONG. El govern italià, però, reiterava la negativa justificant-se en la seva nova política de ports tancats a les organitzacions que intenten salvar vides al Mediterrani, a les quals Salvini acusa de fomentar la immigració irregular.

La solució que els donaven era Malta, però des de Mediterranea repetien que el destí era massa lluny -144 quilòmetres- i que ni l’embarcació ni els rescatats haurien aguantat un viatge tan llarg. “El veler té capacitat per a 18 persones, i aquí som més de 50”, recordava l’organització, que denunciava que les condicions higièniques i sanitàries a bord eren “insostenibles”, i que alguns dels nàufrags presentaven símptomes de sarna.

“Declarem l’estat de necessitat i ens dirigim cap a Lampedusa”, van tuitejar abans d’emprendre el viatge cap a l’illa italiana.

Amenaça de sancions

L’ONG, com ja va passar amb el cas del vaixell de Sea-Watch, es pot enfrontar, tal com dicta la prohibició impulsada per Salvini, a multes de fins a 50.000 euros. De fet, el vicepresident italià ja va amenaçar ahir amb sancions, i fins i tot va avançar que té la intenció de presentar una esmena al decret per incrementar fins a un milió d’euros la multa actual.

Per la seva banda, el capità de la nau de Mediterranea, Alessandro Metz, va afirmar que està disposat a assumir totes les conseqüències legals.