Internacional 22/09/2012

Els altres 'Perejils'

El conflicte entre la Xina i el Japó no és l'únic cas de països en pugna per illots deshabitats

Cristina Mas
1 min
LES ILLES DE LA DISCÒRDIA
 Imatge aèria de l'illa d'Uotsuri, dins l'arxipèlag reivindicat per la Xina i el Japó. La compra pel govern nipó dels tres illots a un ciutadà japonès ha desencadenat una onada de protestes a la Xina i ha posat a prova la solidesa de les relacions econòmiques entre els dos països.

BarcelonaQue dos països es barallin per una frontera no té res d'extraordinari. Però és difícil d'explicar quan la terra en discòrdia és un tros de roca deshabitada al mig del mar. Aquesta setmana s'ha viscut una onada de mobilitzacions a la Xina arran de la compra del govern japonès dels illots que Pequín anomena Diaoyu i Tòquio Senkaku. Un exemple recent, a l'altra punta del món, que recorda l'episodi de la crisi entre Espanya i el Marroc per l'illot de Perejil, desencadenada quan sis gendarmes marroquins es van plantar amb tendes de campanya a la minúscula esplanada del centre de la roca, a l'estret de Gibraltar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes disputes amaguen problemes de fons més seriosos del que sembla a primera vista. Les potencials reserves energètiques acostumen a ser, més enllà de les disputes per sobirania simbòlica, el principal motiu de discòrdia.

Repassem alguns dels altres 'Perejils':

  • Senkaku/Diaoyu: disputades entre la Xina i el Japó
  • Imia/Kardak: centenars d'illes disputada entre Grècia i Turquia
  • Paracel: disputades entre la Xina, Taiwan i Vietnam
  • Rockal: illot disputat entre Irlanda, Gran Bretanya, Dinamarca i Islàndia

Llegiu el reportatge a l'Ara Premium.

stats