De les amenaces de mort al sentiment "alliberador", la metamorfosi del doctor Fauci

El cap epidemiològic dels Estats Units no ha deixat mai de defensar la ciència però ara ho pot fer sense complexos

3 min
Anthony Fauci, assessor especial del president Joe Biden sobre covid-19, a la sala de premsa de la Cas Blanca.

Un dia de l'any passat Anthony Fauci va rebre un sobre a casa seva i a l'obrir-lo un esclat de pols blanca li va cobrir la cara i el pit. "Havia de ser una de tres coses: un engany; o àntrax, que volia dir que hauria de passar un mes prenent Cipro; o si era ricí, estava mort, adeu", va explicar fa pocs dies en una entrevista al New York Times el director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, Anthony Fauci, l'home a qui Trump va amenaçar amb acomiadar-lo i que ara és el principal assessor de Joe Biden sobre la pandèmia de covid-19. Des de la seva primera aparició a la sala de premsa de la Casa Blanca amb la nova administració, Fauci va admetre la "sensació alliberadora" que li produïa poder parlar, finalment, del covid-19 basant-se només en la ciència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Alliberat per fi de Donald Trump, Fauci sembla una altra persona. Amb una presència constant als mitjans de comunicació, segueix parlant amb la seriositat i rigorositat de sempre, "totalment basat en la ciència", com feia abans, però amb un to molt més obert i desenfadat. Sense filtres. I sense arriscar-se a ser acomiadat. "He volgut venir al teu programa durant mesos i tu m'ho anaves demanant des de fa mesos, però estava bloquejat. Diguem les coses com són, ho havien bloquejat", va dir-li a Rachel Maddow, una de les presentadores estrella de la MSNBC i una de les icones de la "premsa liberal" que estaven a la diana de Trump.

Anthony Fauci en una entrevista a la CNN

El mateix Fauci també va estar en el punt de mira dels seguidors més extremistes de Trump, com els conspiracionistes de QAnon i els ultradretans del moviment anticonfinament impulsat pel mateix president. Afortunadament, la pols blanca d'aquell sobre va resultar ser innòcua, però les amenaces de mort van seguir i també els "assetjaments" a la seva dona i als seus fills. Ell havia hagut de rebre protecció dels serveis secrets ja des del 28 de març. Tot per atrevir-se a imposar les dades científiques, encara que fos a costa de contradir el president dels Estats Units.

"Oh, Déu meu!", diu que va pensar quan va sentir Trump que recomanava en roda de premsa injectar-se desinfectant al cos. En aquella roda de premsa, Fauci ja no estava al costat del president, desterrat de la sala de premsa de la Casa Blanca per ser "massa negatiu", segons Trump. "Jo intentava expressar la gravetat de la situació, i la resposta del president era sempre: «Bé, no estem tan malament, no?» I jo li deia: «Sí, estem molt malament»", explica Fauci. No ho deia directament, però Trump intentava convèncer-lo que minimitzés la gravetat d'una pandèmia que ara mateix ha matat més de 440.000 persones als EUA, amb 26 milions de contagis.

Fins i tot l'assessora científica de Trump que sí que estava present en aquella roda de premsa, Deborah Birx, ha admès ara que "sempre" va tenir al cap dimitir: "Per què hauria d'haver volgut posar-me en aquella situació?", es pregunta Birx, que va anunciar que es retirava poc abans de les eleccions.

Entrevista a Deborah Birx, ex assessora científica de Donald Trump

En diverses entrevistes que ha donat aquests dies ha relatat les "coses surrealistes" que passaven a la Casa Blanca de Trump, on hi havia gent que trucava per telèfon per dir al president que això o allò funcionava de meravella contra el covid-19 i ell ho deia després en roda de premsa. Les anècdotes tenien més pes que la ciència, diu. I això és precisament el que el va convèncer de no dimitir. Tot i que hi havia altres científics honestos a l'equip contra el covid de Trump, com la mateixa Birx, Fauci diu que tenia la sensació que si marxava desapareixeria "l'únic representant de la ciència" que s'atrevia a parlar en aquell govern.

Amb Joe Biden, en canvi, la ciència torna a estar al capdavant de la resposta a la pandèmia (i de moltes polítiques, com la climàtica) i Anthony Fauci no pot estar més exultant. Als seus 80 anys, ha assessorat fins a set presidents dels Estats Units, de Ronald Reagan a l'actual inquilí del Despatx Oval, però ningú com Trump no l'havia posat mai tant al centre de la polèmica. Convertit en vilà per la meitat del país i en heroi per l'altra, el doctor Fauci per fi no està sol defensant la ciència.

stats