Brasil
Internacional 13/02/2012

La legalització de l'avortament: l'assignatura pendent al Brasil

El Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació de la Dona de l'ONU estudia la penalització per interrompre un embaràs aquesta setmana a Ginebra. Els avortaments practicats en condicions sanitàries deficients són la quarta causa de la mort de les dones brasileres

Efe
1 min

BrasíliaLa legalització de l'avortament és la principal assignatura pendent del Brasil pel que fa a les seves polítiques en contra de la discriminació de la dona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La interrupció de l'embaràs al Brasil és delicte i només s'autoritza quan és conseqüència d'una violació o quan no hi ha un altre mitjà per salvar la vida de la mare. La penalització per avortar és la condemna d'entre un i tres anys de presó per a la pacient i d'entre un i quatre anys per al metge. El Parlament ha estudiat recentment la possibilitat d'endurir aquestes condemnes.

Durant aquesta setmana, el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació de la Dona, dependent de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU (CEDAW), estudiarà la situació del Brasil. Un informe d'experts independents al comitè, que serveix de punt de partida del debat, destaca que, "tenint en compte els riscos i conseqüències de l'avortament insegur i les seves complicacions, es tracta d'un problema de salut pública que afecta principalment les dones més joves del país". Segons denuncia el CEDAW, els avortaments practicats en condicions sanitàries deficients són la quarta causa de mort de les dones brasileres.

Un dels punts més criticats per les ONGs és que no sigui legal avortar en cas d'anencefàlia –un defecte congènit en què el cervell del fetus no es desenvolupa correctament–, una de les anomalies més comunes en dones de pocs recursos. És habitual, en aquest cas, que les dones recorrin a la via judicial i que obtinguin el permís quan ja han donat a llum.

stats