La Cort de l'Equador confirma condemna contra Chevron, però redueix la indemnització

Chevron rebutja la sentència i ha demandat a Nova York a l'advocat dels demandants per presumpta corrupció

La Cort Nacional de Justícia (CNJ) de l'Equador ha ratificat aquest dimecres la condemna per dany ambiental contra la petroliera nord-americana Chevron, però ha reduït a la meitat l'import de la indemnització. La petroliera haurà de pagar 8.646 milions de dòlars (uns 6.500 milions d'euros) als damnificats, més el 10% que la llei obliga per concepte de reparació a favor del Front de Defensa de l'Amazònia, que congrega els colons i indígenes amazònics que van demandar a Chevron.

Pablo Fajardo, advocat dels demandants, va alabar l'actitud de la Cort en haver ratificat la condemna contra la petroliera, encara que va lamentar que s'hagi reduït la suma de la indemnització. Fajardo va recordar a EFE que Chevron va ser condemnada el 2011 a la Cort de la província amazònica de Sucumbíos a pagar uns 9.500 milions de dòlars (més de 7.000 milions d'euros), quantitat que es duplicaria si la petroliera no demanava públicament perdó pels danys ambientals imputats.

Chevron, que va recórrer la sentència davant la instància suprema, no va expressar les disculpes públiques exigides per la Cort de Sucumbíos, de manera que la quantia va superar els 19.000 milions de dòlars (més de 14.000 milions d'euros). Tanmateix, aquest dimecres la Cort ha eliminat la clàusula sobre la comanda de perdó (danys punitius ), i la xifra s'ha reduït a la meitat.

"Els danys punitius no estan regulats en l'ordenament jurídic nacional, no procedeixen les disculpes públiques i, per tant, la condemna al pagament per aquest concepte", ha assenyalat la CNJ en un document.

Cobraran amb actius de Chevron a l'exterior

La petroliera es resisteix a pagar la demanda milionària perquè considera que el seu judici a l'Equador és un "frau" i que obeeix a un complot per perjudicar-la. Per això  ha demandat Fajardo a Nova York per presumpta corrupció i per haver orquestrat un suposat "frau" en contra seva.

Per part seva, Fajardo recorda que la decisió de la CNJ és "d'última instància" i diu que això facilitarà els tràmits que han emprès els advocats per intentar cobrar la indemnització.

Com que no té actius fixos a l'Equador, els advocats dels demandants han iniciat accions de cobrament en països com l'Argentina, el Brasil i el Canadà, on Chevron sí que té actius que poden ser embargats. Fajardo va assegurar que en les pròximes setmanes i mesos emprendran processos en altres països que no va voler identificar, tot i que va assenyalar que aquestes properes accions tindran "més força que abans".

La petroliera va ser condemnada pel greu dany ambiental imputat per Texaco (adquirida per Chevron el 2001) a l'Amazònia del país, d'on va extreure cru entre el 1964 i el 1992.