Publicitat
Publicitat

ELECCIONS PERÚ

A l'Estat espanyol votaran 120.000 ciutadans peruans

El nacionalista Ollanta Humala, favorit a les eleccions peruanes

Uns 20 milions de peruans estan cridats avui a participar a les eleccions presidencials del país. Les enquestes donen com a favorit el candidat populista d'esquerres Ollanta Humala, seguit per Keiko Fujimori, la filla de l'expresident Alberto Fujimori

Gairebé 20 milions de peruans votaran avui en els comicis presidencials més disputats de la història recent del país, amb la incertesa per conèixer el candidat que, segons les enquestes, acompanyarà el nacionalista Ollanta Humala en una segona volta electoral. Un sondeig difós en les últimes hores de dissabte a Lima va confirmar que Humala manté el primer lloc en les preferències cap a les eleccions del Perú, i que Keiko Fujimori i Pedro Pablo Kuczynski es disputen el segon lloc.

L'enquesta, realitzada ahir a 6.000 electors per l'empresa Ipsos Suport, ratifica que l'expresident Alejandro Toledo s'ha quedat el quart lloc de les preferències. Segons el sondeig, Humala té un 28,1 per cent de suport, seguit de la legisladora Keiko Fujimori, filla de l'expresident
Alberto Fujimori –actualment a la presó–, amb un 21,1, i l'economista Kuczyinski, amb un 19,9 per cent.

Per darrere apareixen l'expresident Toledo, amb un 16,8 per cent i l'exalcalde de Lima Luis Castañeda, amb un 12,1 per cen
t. Si es confirmen avui aquests resultats, Humala disputarà una segona volta electoral el proper 5 de juny amb el candidat que aconsegueixi el segon lloc.

E
l president peruà, Alan García, va exhortar ahir els seus compatriotes a anar a les urnes i va manifestar la seva confiança que sabran definir "quin és el camí que ha de seguir el país". "La consciència nacional és molt clara i, malgrat alguns entusiasmes momentanis, el poble, l'electorat, sabrà equilibrar demà quin és el camí que ha de seguir el país", va assenyalar.


Els peruans podran votar en alguna de les 103.622 taules de votació que hi ha al Perú i a les 3.833 que hi ha en 1.054 ciutats arreu del món.
A la votació hi han estat convocats 19,9 milions d'electors, dels quals 358.788 ho faran per primera vegada, i més de sis milions seran joves d'edats entre 18 i 29 anys. A l'Estat espanyol podran votar 120.000 persones.

Els ciutadans elegiran un president i dos vicepresidents, 130 congressistes i 15 representants per al Parlament Andí (5 titulars i 10 suplents), en uns comicis en què el vot és obligatori i la no assistència està penada amb multes variables segons el nivell econòmic de l'infractor.

Els comicis peruans seran supervisats per 198 observadors internacionals de l'Organització d'Estats Americans (OEA), així com d'organitzacions civils i universitats estrangeres.

Sobre això, la missió de l'OEA, que encapçala l'argentí Dante Caputo, tampoc va ser aliena a l'escenari d'incertesa i, per evitar eventuals conflictes, va demanar que es tingui un control acurat dels resultats de les enquestes a peu d'urna,
que difonen les enquestadores al tancament de les meses de votació. "Un control acurat i responsable de la informació, en particular dels resultats produïts en les enquestes de boques d'urna, resulta particularment important", va precisar la missió en un comunicat de premsa.

El grup internacional va acabar avui de desplegar 73 observadors a tot el país i va confirmar que fins al moment no es van presentar denúncies sobre eventuals anomalies en el procés electoral.

"La missió considera important la cooperació de tots els sectors per promoure un clima de tranquil·litat, especialment durant les hores que segueixen el tancament de la votació", ha conclòs.

Els centres de votació seran protegits per uns 77.000 policies i 45.000 militars, mentre que 621.732 electors han estat designats com a membres de taula per dirigir la votació en els locals de sufragi.

Etiquetes

Més continguts de