ECONOMIA
Internacional 29/12/2012

Evo Morales expropia quatre filials d'Iberdrola a Bolívia

El mandatari defensa que amb la nacionalització vol garantir tarifes equitatives i qualitat del servei uniforme en les àrees rurals i urbanes

Ara / Efe
2 min
El president bolivià, Evo Morales, va ser ahir a Barcelona en una visita no oficial organitzada per moviments socials.

La PazEl president bolivià, Evo Morales, ha decretat aquest dissabte l'expropiació de les accions de l'espanyola Iberdrola en dues distribuïdores d'energia elèctrica a les regions de La Paz i Oruro, una empresa de serveis i una gestora d'inversions. "Ens hem vist obligats a prendre aquesta mesura perquè les tarifes de servei elèctric siguin equitatives als departaments de La Paz i Oruro i la qualitat de servei elèctric sigui uniforme a l'àrea rural i urbana", ha defensat Morales.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les firmes expropiades són dues de les principals distribuïdores d'electricitat a La Paz (Electropaz) i a Oruro (Elfeo), a més de l'empresa de serveis Edeser i la gestora d'inversions Compañía Administradora de Empresas. El mandatari ja va expropiar el maig passat les accions de Red Eléctrica Española (REE) a la Transportadora de Electricidad (TDE) sense que fins ara s'hagi arribat a un acord de compensació econòmica. Iberdrola, a través de la seva filial Iberbolivia, posseeix el 89,5% de les accions a l'Empresa de Electricidad de La Paz (Electropaz) i el 92,8% a l'Empresa de Luz y Fuerza de Oruro (Elfeo).

Segons el decret llegit per Morales en una compareixença no anunciada, l'Empresa Nacional de Electricidad (ENDE), empresa estatal, assumirà el control de les quatre empreses nacionalitzades en representació de l'estat bolivià. Igual que en anteriors expropiacions, s'ha disposat també que la compensació a Iberdrola provindrà d'una taxació realitzada per una "empresa independent [...] en el termini de 180 dies hàbils". "En defensa de l'interès públic, el gerent general d'ENDE comptarà amb el suport de la força pública per garantir la continuïtat de la distribució elèctrica" a La Paz i Oruro, afegeix el decret.

Equilibri rural i urbà

"Aquesta mesura garantirà el dret igualitari dels ciutadans que viuen a l'àrea rural, preservant la seva economia amb tarifes equitatives i un servei de qualitat uniforme. Lamentablement ens han deixat unes diferències enormes entre l'àrea urbana i la rural", ha afirmat el mandatari.

Ha citat el cas de La Paz, on la tarifa elèctrica urbana de mitjana és de 0,63 bolivians (0,09 dòlars) per kW h, mentre que a l'àrea rural és d'1,59 bolivians (0,23 dòlars).

Morales ja va expropiar el 2010 les accions de quatre empreses generadores d'electricitat, incloses dues filials de la francesa GDF Suez i la britànica Rurelec, que va iniciar un arbitratge amb Bolívia a la Cort de l'Haia per aquesta mesura. A més de les elèctriques, el mandatari ha nacionalitzat una quinzena d'empreses d'hidrocarburs, ciments i mines, entre altres, des que va arribar al poder el 2006.

stats