Colòmbia
Internacional 06/11/2011

Les FARC avisen que no deixaran la lluita armada malgrat la mort del seu principal líder

Amb la desaparició d'Alfonso Cano, la guerrilla colombiana afronta un camí incert ja que pràcticament s'ha quedat sense referents

Efe
2 min
El dirigent de les FARC, Alfonso Cano

BogotàEn un comunicat a l'Agència de Notícies Nueva Colombia, propera als insurgents, les FARC es defineixen com "un partit comunista que ha agafat les armes i, per tant, un projecte col·lectiu de resistència". La nota afegeix que "quan es tracta d'un col·lectiu, l'absència d'un dels seus membres no afecta l'essència que li dóna vida, sobretot quan les causes objectives que han generat el conflicte segueixen perpetuant-se en el temps".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El comunicat alerta que "no és matant insurgents com s'acaba amb la rebel·lió d'un poble que demana justícia social".

Un cop polític i militar

L'exèrcit i la policia colombiana van acabar dissabte amb la vida de Guillermo León Sáenz, alies Alfonso Cano i màxim dirigent de les FARC en un operatiu qualificat pel govern com "el cop més important a la guerrilla" dels darrers 50 anys de la seva història. "Ha caigut el número u de les FARC. És el cop més contundent que s'ha donat a aquesta organització en tota la seva història", va assegurar el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos.

Cano era un intel·lectual provinent d'una família de classe mitjana de Bogotà, que va entrar a les FARC fa 30 anys. Cano, que estava a la zona de Cauca des de feia dos mesos, vivia acompanyat de 14 guerrillers. Amb la seva desaparició, la guerrilla colombiana comença un camí incert ja que pràcticament s'ha quedat sense líders. Des de 2008, les FARC han perdut el seu fundador i lider històric Manuel Marulanda Vélez o Tirofijo per una suposada afecció cardíaca; al seu portaveu internacional, alies Raúl Reyes, en un bombardeig a l'Equador i el que va ser el seu líder militar, àlies Mono Jojoy i Iván Ríos, assassinat per un altre guerriller.

stats