Internacional 21/01/2013

Les FARC cessen l'alto el foc però anuncien que de moment no tenen previst atacar

Després d'un alto el foc provisional de dos mesos, el govern colombià ha dit que està preparat per si la guerrilla ataca i el negociador de les FARC lamenta que el govern no hagi assumit la bilateralitat en aquest alto el foc

Efe
2 min

L'HavanaEl negociador de les FARC Rodrigo Granda, conegut com el 'canceller' d'aquesta guerrilla, ha desmentit aquest dilluns des de l'Havana que existís una ordre per cometre una ofensiva després que la nit de diumenge acabés la treva unilateral que van declarar fa dos mesos. "Les FARC van donar l'ordre d'una suspensió que va acabar el 20 de gener a les 12 de la nit. Aquesta és l'ordre que té la guerrilla, no hi ha res més a favor ni en contra", ha dit el guerriller en una entrevista amb l'emissora colombiana RCN Radio.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Granda, conegut com 'Ricardo Téllez', els guerrillers "saben que fins aquí arribava el compromís" de no desenvolupar accions ofensives, però ha recalcat que tampoc hi ha directrius perquè les intensifiquin, com ja havia advertit la intel·ligència de les forces de seguretat de l'Estat. La guerrilla va declarar un alto el foc unilateral entre el 20 de novembre i el 20 de gener, com un gest de bona voluntat amb la societat civil durant la temporada de Nadal.

Santos diu que les forces militars estan preparades per a nous atacs

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va considerar diumenge que les FARC van cenyir-se a la treva, mentre que els Defensors del Poble van xifrar en 57 les accions armades de la guerrilla contra la població civil i la força pública entre el 20 de novembre i el 17 de gener.

D'aquesta manera, també ha declarat que les forces militars estan preparades per combatre qualsevol atac en aquest nou període. "Vam tenir una discussió àmplia i vaig rebre molta informació d'intel·ligència sobre suposades operacions que aquesta organització tenia i té planejades per després d'aquest moment i s'estan prenent precaucions, totes aquestes accions seran neutralitzades", va afirmar Santos.

La resposta de Granda

Granda va lamentar la decisió del govern colombià de no assumir la bilateralitat en aquest alto el foc, una oferta que va ser presentada per aquest grup rebel a l'Havana. "En cas que no sigui possible un alto el foc, m'agradaria algun compromís del govern per no perjudicar la població civil enmig del conflicte, però el govern sempre ha defugit d'això i continua les seves operacions militars", va afegir Granda.

stats