MÓN
Internacional 26/06/2011

Hugo Chávez fa servir Twitter per desmentir els rumors sobre la seva salut

El president de Veneçuela reapareix a la xarxa social després que s'hagi especulat amb la possibilitat que pateixi un càncer de pròstata. Dos ministres han desmentit, també amb piulades, la informació d'un diari dels EUA que deia que el seu estat és “crític”

Agències
3 min
L'última fotografia de Chávez, amb els germans Castro, el 17 de juny / EFE

CaracasEl president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha retornat a Twitter després de dues setmanes de silenci per desmentir els rumors sobre el seu estat de salut, que ha provocat que diversos membres del seu gabinet hagin hagut de desmentir-ho. Encara no se li han sentit declaracions de viva veu ni un informe sobre la seva salut ni fotografies recents, però les valoracions positives que familiars i col·laboradors repeteixen i les piulades al compte @chavezcandanga fan pensar que els rumors sobre el seu estat crític eren exagerats. Dos dels seus ministres han saltat també a la xarxa social de les piulades per criticar els rumors i destacar que el president es recupera bé de l'operació. Chávez, de 56 anys, va ser operat el 10 de juny a l'Havana per una inflamació a la pelvis i no ha fet cap compareixença pública des de llavors. S'especula que pugui patir un càncer de pròstata.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tota la onada de rumors neix de la informació d'un diari de Miami i de la interpretació a l'exterior de les expressions del ministre d'Afers Estrangers del país, que va dir que el líder veneçolà lliura una “batalla per la seva salut”, una expressió que Chávez reforça quan diu que piula “des d'aquesta trinxera”, per referir-se a la clínica on es recupera de l'operació. Per apagar la foguera de les especulacions, Chávez ha escrit aquesta matinada a Twitter que l'han visitat alguns familiars a l'Havana. "Han arribat Rosinés i els meus néts Gaby, Manuelito i El Gallito a visitar-me! Ah, quina felicitat rebre aquest bany d'amor! Déu me'ls beneeixi!", ha dit Chávez quan a Catalunya era mitjanit.

#Palantecomandante

Dos dels seus ministres han fet costat als que ho han desmentit: "No es facin ressò de la canalla. El comandant s'està recuperant bé de la seva operació. Els seus ministres avui estan desplegats a la #MisiónVV", ha piulat el ministre de Comunicació veneçolà, Andrés Izarra, que promou el hashtag #Palantecomandante. El vicecanceller veneçolà Temir Porras també ha sortit a la xarxa social per assegurar que Chávez es recupera bé i per carregar contra el diari de Miami. "El president Chávez es recupera bé de la seva cirurgia. Que els enemics deixin de somiar, i que els amics deixin els nervis", ha afirmat Porras, i ha afegit que "l'única cosa que ha fet metàstasi és el càncer del @MiamiHerald a la resta de la premsa de dreta".



L'origen dels rumors

El diari El Nuevo Herald de Miami havia publicat durant la tarda de dissabte una informació que, d'acord amb fonts de la intel·ligència nord-americana, assenyalava que Chávez, operat d'un abscés pèlvic el passat dia 10 a l'Havana, "es troba en un estat crític, no greu, però sí crític, complicat”. Les fonts no confirmaven la malaltia que té Chávez, però asseguraven que la seva filla, Rosina, i la seva mare, Marisbel Rodríguez, van sortir fa uns dies "d'urgència" de Veneçuela rumb a Cuba en un avió de la força aèria. Chávez no s'ha referit al seu estat de salut a Twitter però s'ha alegrat de l'arribada dels seus familiars. Abans s'havia mostrat també molt enèrgic per animar els seus ministres en la Missió Habitatge, un programa governamental per respondre al dèficit de cases que arrossega el país. "Epa! Quina emoció sento veient i sentint des d'aquesta trinxera com avança la Gran Missió Habitatge Veneçuela! Quin orgull sento pel meu poble!", ha escrit. "I quant alè em dóna veure el gran desplegament dels meus Ministres i d'aquest gran equip del Govern Revolucionari! Som-hi, Camarades! Vencerem!", ha afegit.

stats