Internacional 17/07/2012

Un informe de Human Rights Watch denuncia falta de llibertat d'expressió a Veneçuela

La “concentració i l'abús de poder” del president, Hugo Chávez, són el principal escull per a la llibertat d'expressió a Veneçuela, segons alerta l'informe de l'ONG, fet públic dimarts

Ara
2 min
El president de Veneçuela, Hugo Chávez / AFP

Barcelona“Durant anys, el president Chávez i els seus seguidors han estat construint un sistema en el qual el govern té via lliure per amenaçar i castigar els veneçolans que interfereixen en la seva agenda política. Avui aquest sistema està fermament implantat i els riscos per a jutges, periodistes i defensors dels drets humans són més grans que mai sota el govern de Chávez”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'organització en defensa dels drets humans ha publicat aquest dimarts un informe que analitza la situació de la llibertat d'expressió a Veneçuela. La conclusió general és que ha empitjorat des de l'últim estudi, l'any 2008.

HRW fa una anàlisi exhaustiva dels greuges que hauria comès el govern de Chávez contra la llibertat d'expressió:

- L'Assemblea Nacional ha ampliat els poders del govern per “limitar la lliure expressió i castigar els que el critiquen”.

- El Tribunal Suprem ha refusat “explícitament” el concepte de separació de poders i independència jurídica.

- El Suprem comparteix el menyspreu del president vers els drets humans.

- “En lloc de fomentar el pluralisme i la llibertat d'expressió, el govern ha ampliat i abusat dels seus poders per censurar els que el critiquen”.

- HRW denuncia la falta d'independència del poder judicial explicant el cas de la jutgessa María Lourdes Afiuni, que viu en arrest domiciliari des del 2011 a l'espera d'un judici per abús d'autoritat. Afiuni va donar la llibertat condicional a un banquer opositor del govern que feia tres anys que estava detingut a l'espera de judici.

L'informe de HRW, que està disponible a la web, acaba recomanant diverses mesures per ajudar a restablir la independència judicial, enfortir la llibertat d'expressió, frenar els atacs contra defensors dels drets humans i complir les normes del Tribunal i la Comissió Interamericana de Drets Humans.

stats