Internacional 06/07/2013

Bolívia s'afegeix a Veneçuela i Nicaragua i ofereix asil a Snowden

Nicolás Maduro assegura que la CIA va ordenar a Espanya i a altres països europeus tancar l'espai aeri a l'avió d'Evo Morales

Ara / Efe
2 min
Nicolás Maduro, durant els actes de commemoració del 202 aniversari de Veneçuela

BarcelonaDe la seva banda, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha ofert aquest dissabte "asil humanitari" a Snowden amb acusacions als Estats Units de "desfermar la bogeria" i la "persecució" després de l'incident sofert aquesta setmana pel president bolivià, Evo Morales.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el dia en què es commemoraven 202 anys de la independència veneçolana, una sobirania que, ha dit, cal exercir "amb força i amb actitud", Maduro ha obert la porta a Snowden per sortir de la sala de lliure trànsit de l'aeroport Sheremétievo de Moscou, on es troba aïllat des del 23 de juny. Veneçuela se suma així a l'oferiment de Nicaragua per acollir Snowden.

"He decidit oferir asil humanitari al jove nord-americà Edward Snowden perquè pugui venir a viure a la pàtria de Bolívar i de Chávez", ha indicat Maduro en el discurs de l'acte central el dia en què es commemora el 202 aniversari de la independència de Veneçuela. Maduro ha indicat que ha decidit oferir aquesta "figura del dret humanitari internacional" per protegir Snowden de la "persecució que s'ha desfermat del més poderós imperi del món contra un jove que el que ha fet és dir la veritat".

"Qui viola la llei internacional?"

El president veneçolà s'ha preguntat per les responsabilitats en la conculcació del dret internacional de l'extècnic de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) enfront dels EUA. "Qui viola la llei internacional? Un jove que ha decidit en una actitud de rebel·lia dir les veritats de l'espionatge dels EUA contra el món o un govern com el d'EUA o un poder com el poder de les elits imperialistes que espia el món sencer?", ha qüestionat.

"La CIA personalment va trucar a les autoritats aeronàutiques d'Espanya, Portugal, Itàlia i França i els va ordenar tancar l'espai aeri de l'avió del nostre president Evo Morales", ha assegurat. El president veneçolà ha acusat Europa d'hipocresia i de callar davant les informacions "molt greus sobre l'espionatge mundial i els plans de control i govern mundial dels EUA" revelats per Snowden.

"Antigues capitals colonialistes semblen colònies dels EUA", ha assenyalat, assegurant que "s'ha desencadenat la bogeria de la persecució contra els governs del món". Ahir, quan va viatjar a Cochabamba (Bolívia) a la reunió de països de la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur) en suport a Morales, ja havia comunicat a diversos dels presidents de la regió la seva intenció.

Snowden, de 30 anys, es troba des del 23 de juny a Moscou, on va arribar en un vol procedent de Hong Kong, i espera que algun dels més de 20 països als quals s'ha dirigit demanant asil accedeixi a la seva petició. L'exagent de la CIA, que va revelar a la premsa una trama d'espionatge massiu de les comunicacions pels serveis secrets dels EUA, està imputat el seu país per tres presumptes delictes d'espionatge. "Sentim-nos feliços de tenir una pàtria que actua de manera sobirana i independent", ha dit Maduro, durant el discurs.

stats