Internacional 06/03/2013

Veneçuela plora la mort de Chávez entre l'alegria dels seus opositors

Centenars de partidaris del 'comandante' omplen de dol els carrers del país, mentre els seus detractors celebren el final d'una "dictadura cruel"

Agències
2 min
Centenars de partidaris de Chávez li reten homenatge a la plaça Bolívar de Caracas / EFE

CaracasCentenars de chavistes han sortit als carrers d'arreu del país després que s'hagi fet oficial la mort del president veneçolà, Hugo Chávez. Els partidaris del 'comandante' han rebut amb dolor i commoció la notícia de la mort de l'home que ha governat el país des del 1999, i han sortit al carrer per rendir-li un homenatge entre plors i càntics, prometent continuar amb la revolució iniciada pel seu heroi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la plaça Bolívar de la capital veneçolana, Caracas, centenars de chavistes s'han congregat per cantar l'himne nacional i llançar consignes com "Chávez, viuràs per sempre" o "la lluita continua".

"Per mi ha sigut molt sorprenent, no m'ho esperava. Sempre vaig pensar que el seu estat de salut anava millorant. Chávez és el meu heroi, i és l'heroi de Veneçuela i de tots nosaltres", explicava Grecia Villarroel, una terapeuta de 27 anys.

Per Edison Quiñónez, de 42 anys i comerciant de professió, "no hi ha home que pugui reemplaçar Chávez".

Els veneçolans han estat seguint amb neguit, durant dos anys, els alts i baixos de la lluita de Chávez contra el càncer. Aquest dimarts, els partidaris del president no se'n sabien avenir, que Chávez hagi marxat per sempre. "Era el nostre pare. El chavisme no acabarà. Som el seu poble i seguirem lluitant", explicava Nancy Jotiya, de 56 anys.

El líder de l'oposició, Henrique Capriles, ha mostrat el seu condol i ha fet una crida a la unitat. Alguns opositors no han pogut ocultar la seva alegria pel final del que consideren que ha sigut una "dictadura cruel". "Per fi!", han cridat algunes dones que han sortit de casa seva en barris de classe alta de la capital veneçolana. L'odi cap al 'comandante' estava especialment instal·lat entre les classes més riques de la població veneçolana.

Els estudiants que havien estat protestant contra el secretisme de la salut de Chávez i s'havien atrinxerat en un carrer de la capital reclamant "la veritat", han aixecat la protesta i han denunciat que simpatitzants del president hagin cremat les seves tendes de campanya. Tanmateix, no hi ha hagut ferits.

Chávez ha mort aquest dimarts a Caracas, gairebé tres mesos després d'operar-se per quarta vegada d'un càncer que li va ser diagnosticat el juny del 2011.

stats