Amèrica Llatina
Internacional 07/10/2012

Venezuela vota en les primeres eleccions que qüestionen l'hegemonia de Chávez

Henrique Capriles encapçala una inèdita coalició opositora. Les enquestes no donen cap guanyador clar

Agències
2 min
Cartells que demanen el vot per Chávez als carrers de Caracas / JORGE SILVA / REUTERS

CaracasEls vençolans voten aquest diumenge les presidencials més disputades des de 1998, quan Hugo Chávez va assumir el poder al país. Per primer cop l'oposició es presenta unida darrere el candidat conservador Henrique Capriles i les enquestes no preveuen un guanyador clar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Chávez va imposar una reforma constitucional sota l'anomenada"revolució bolivariana" i va refermar el seu gir en les eleccions de 2000, que van perllongar el seu segon mandat fins el 2007.Si guanya els comicis, podria aspirar a dues dècades al poder. Chávez, que assegura que està plenament recuperat del càncer que el va obligar a seguir un tractament a Cuba el 2011, encapçala el Gran Pol Patròtic, on participa el seu partit, el Partis Socialista Unit de Veneçuela (PSUV).

El chavisme s'enfronta principalment a Henrique Capriles, elegit com a candidat de l'oposició en unes inèdites primàries celebrades el febrer, on es van unir per primer cop una vintena de formacions opositores, en l'anomenada Taula per a la Unitat Democràtica (MUD), per evitar repetir el resultat de Manuel Rosales, que el 2006 es va quedar en el 32,9% dels sufragis, davant del 62,5% de Chávez. Capriles compta amb el suport dels sectors empresarials.

El govern basa la seva campanya en la reducció de la pobresa i la despesa social. Amb la seva potent indústria petroliera el PIB del país va créixer el 2011 un 4,2%. La inseguretat ciutadana (que causa una cinquantena de morts diaris) i la inflació són els problemes en què l'oposició basa la seva campanya

Gairebé 19 milions de veneçolans estan cridats a les urnes, dels quals, més de 100.000 estan registrats a l'estranger. El vot no és obligatori i un 96,5% de ciutadans amb dret a vot s'han inscrit per participar als comicis. Fins el 1998 la xifra de no inscrits era el 20%.Els comicis estaran supervisats per 687 observadors locals i uns 200 internacionals. La responsable de la junta electoral ha dit que els primers resultats poden estar disponibles tres hores després de tancar els col·legis i el govern ha donat instruccions que les portes estiguin obertes fins que tots els electors hagin pogut depositar el seu vot.

stats