Internacional 21/01/2012

La policia omple de tensió l'enterrament del dissident cubà Wilman Villar

La Comissió de Drets Humans i Reconciliació Nacional denuncia la intervenció policial abans de l'enterrament i entre 50 i 70 detencions preventives

Efe
1 min

L'HavanaEl pres cubà va ser enterrat ahir a la tarda a Contramaestre, a l'est de l'illa, després de morir a causa de la vaga de fam que va mantenir durant 50 dies. El govern el va definir com un "reclús comú", va negar la seva vaga de fam i que fos un dissident. La dissidència cubana responsabilitza el govern de la mort de Villar, que el passat novembre va ser condemnat a 4 anys de presó per desacatament, atemptat i resistència. La mort, dijous, de Villar, va suscitar reaccions de condemna de l'oposició interna, de l'exili de Miami i dels governs dels Estats Units i d'Espanya. El seu cas s'ha comparat amb el d'Orlando Zapata, el pres polític que va morir el febrer de 2010 després d'una llarga vaga de fam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Comissió de Drets Humans i Reconciliació Nacional (CCDHRN) va qualificar l'atmosfera de l'enterrament "d'intimidació policial". Elizardo Sánchez, el portaveu del grup, va declarar a Eefe que només van deixar entrar vuit integrants del grup dissident "Damas de Blanco" i a sis opositors. La policia, però, els va bloquejar i els va impedir anar al cementiri, on només hi va poder arribar la família. El mateix Sánchez va manifestar que "hi havia 6 opositors fora de la funerària que van ser arrestats per impedir que anessin a l'enterrament" i que va haver-hi entre 50 i 70 detencions preventives a Santiago de Cuba, Guantánamo, Granma i Holguín. "El Govern ha manejat una visió completament política de tot el procés de l'agonia, la mort, el funeral i l'enterrament de Wilman Villar. Todo ha sigut manipulat por la policia política", sosté Sánchez.

stats