Internacional 05/03/2013

Maduro blinda Veneçuela després de la mort de Chávez

El vicepresident demana als ciutadans "pau i unitat". El ministre de Defensa assegura la lleialtat de l'exèrcit a la constitució i els militars parlen de "plena normalitat"

Agències
3 min

CaracasEl vicepresident de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha ordenat un dispositiu militar i policial especial per garantir "la pau" del país després d'haver anunciat la mort del president, Hugo Chávez. "S'ha previst un desplegament especial de tota la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) i de la Policia Nacional Bolivariana (PNB) per acompanyar i protegir el nostre poble", ha assenyalat Maduro durant la retransmissió, per ràdio i televisió, de l'anunci de la mort del president.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El desplegament de l'exèrcit i la policia i la demanda que "no hi ha hagi violència, ni odi, que només hi hagi amor, pau, unitat i disciplina", mostra la preocupació del govern pel fet que la desaparició de Chávez pugui derivar en un clima d'inestabilitat al carrer.

Poc després, les Forces Armades de Veneçuela van prometre fer complir la Constitució i la voluntat del president Chávez. L'anunci el va fer el ministre de Defensa, Diego Molero.

"Ens trobem cohesionats per complir i fer complir els preceptes constitucionals i la voluntat del nostre líder comandant en cap Hugo Rafael Chávez Frías", va dir Molero durant una intervenció difosa per tots els mitjans i acompanyat d'alguns alts comandaments de la Força Armada Nacional Bolivariana.

"El nostre comandant en Cap Hugo Rafael Chávez Frías va seguir l'ideal cristià, va morir aferrat a aquesta creu amb qui ara es troba reunit demanant a tot el poble veneçolà unitat. La Força Armada Nacional bolivariana, garant de la Constitució, lleis i reglaments, fa ressò a la crida d'unitat, començant per nosaltres mateixos. Aquí m'acompanyen alguns membres de les Forces Armades, amb qui em trobo en aquest moment en procés de desplegament per garantir la sobirania, la seguretat de tots els ciutadans veneçolans ", va dir.

I va concloure: "Senyor vicepresident de la República, Nicolás Maduro, senyor Diosdado Cabello, president de l'Assemblea Nacional i tots els poders constituïts de l'estat veneçolà comptin vostès amb la seva Força Armada, que és del poble i per al poble, disposats tots els seus homes i dones a donar el tot pel tot per fer complir la Constitució. Nosaltres ens unim al dolor de tot el poble veneçolà i un cop cridem a la unitat, a la tranquil·litat i l'entesa entre les parts. Tots nosaltres, a partir d'aquest moment, estarem amb la missió de complir i fer complir aquesta Constitució per al bé de la Pàtria i la República ".

Hores més tard de l'ordre de Maduro, el cap del comandament estratègic operacional de les Forces Armades de Veneçuela, major general Wilmer Barrientos, ha assegurat que hi ha "plena normalitat" al país.

"Hem estat monitoritzant tot el país, hem estat monitoritzant fins i tot la frontera, els nostres mars i fins ara tot marxa en plena normalitat en aquest sentit", ha afirmat Barrientos en declaracions al canal estatal Telesur.

"No podem dir en total normalitat perquè portem un profund dolor perquè Veneçuela ha perdut un dels més grans homes que ha parit aquesta terra", va afegir l'oficial als afores de l'hospital militar de Caracas, on va morir Chávez als seus 58 anys.

Barrientos també va cridar a tots els soldats a estar "més units que mai" ia evitar caure en "provocacions dels que no estimen la pàtria".

"Tots els meus soldats en cada un dels seus llocs, allà garantint al poble veneçolà, en aquest moment d'emocions dures, que colpegen l'ànima (...) seguim allà treballant perquè Veneçuela, el poble, segueixin tenint la pau amb la qual sempre va somiar nostre comandant Chávez ", va expressar.

stats