Internacional 18/10/2012

El govern colombià i les FARC formalitzen a Oslo el procés de pau

Les dues delegacions apareixen per primera vegada juntes aquest dijous en la instal·lació oficial de les negociacions per acabar amb la lluita armada

Ara
1 min
Integrants de les dues delegacions en la roda de premsa a prop d'Oslo. AFP

BarcelonaLes delegacions de les FARC i del govern colombià han instal·lat formalment aquesta tarda de dijous a Oslo la taula de negociacions per acabar amb la lluita armada. Tant el portaveu de la guerrilla, Iván Márquez, com el de Bogotà, Humberto de la Calle, han expressat el seu optimisme pel procés de pau. La taula de negociacions començarà a treballar el proper 15 de novembre a l'Havana, tot i que membres de les dues delegacions ja es reuniran prèviament a partir del 5 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acte, que s'ha celebrat en un hotel a aproximadament 70 km d'Oslo, ha començat amb la presentació d'una portaveu del govern noruec, que ha albergat aquesta conferència, i de seguida han començat els parlament de les dues parts. De la Calle, amb un discurs molt estructurat, ha estès la mà a les FARC per deixar enrere el conflicte armat per redirigir-lo a la participació política.

Iván Márquez, al seu torn, ha reivindicat l'esperit revolucionari de la guerrilla en un discurs carregat de metàfores i referències a líders de les FARC abatuts per Bogotà. Parafrasejant Alfonso Cano, "sacrificat" pel govern del president Juan Manuel Santos, ha defensat que "la pau no és la simple desmobilització" de la guerrilla, ja que només això és de "covards". L'objectiu de la guerrilla passa doncs perquè Colòmbia abandoni la "submissió" a Washington i "el terrorisme d'estat" que ha portat a "milers de desplaçaments forçats".

stats