BOLÍVIA
Internacional 25/06/2012

La policia boliviana, en peu de guerra

Els membres de rangs baixos de la policia boliviana arriben al cinquè dia de motí en demanda d'un augment salarial que equipari la seva remuneració a la dels membres de l'exèrcit.

Agències
2 min
Policies mostrant les seves armes participen a les protestes a La Paz, dilluns 25. Enrique Castro / Reuters

La PazA Bolívia un agent de policia cobra actualment 178 dòlars al mes, un soldat regular de l'exèrcit cobra el doble. Aquest és el motiu que ha portat als rangs més baixos del cos a exigir un augment salarial. Com a mesura de pressió, els agents, van iniciar un motí el passat dia 21 que ha provocat destrosses a diversos departaments policials i ha creat un estat de caos al carrer de les principals ciutats del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El motí ha causat destrosses a diversos edificis públics, que han sigut atacats per membres de la policia revoltats. Divendres els manifestants van entrar a la central de la intel·ligència boliviana i van cremar part del mobiliari i molts papers confidencials, l'edifici del departament que controla la acció de la policia també va ser atacat i van desaparèixer els expedients que hi havia.

El president de bolivià, Evo Morales, ha dit que no traurà l'exèrcit al carrer per evitar enfrontaments amb els policies revoltats, i ha acusat a l'oposició de manipular als amotinats per erosionar al govern. Álvaro García, vicepresident de Bolívia, ha afirmat aquest dilluns que “forces fosques reaccionàries de dretes” estan intentant “manipular” a la policia perquè s'amotini contra el govern. Els revoltats han refusat aquestes acusacions i insisteixen en que les protestes només busquen una millora salarial.

El govern va oferir el cap de setmana passat un tracte a la policia que incloïa un augment salarial i una millora de les condicions laborals, però els representants dels membres de la policia revoltats no l'han acceptat i segueixen exigint la equiparació dels seus salaris amb els de l'exèrcit.

Mentre es resol el conflicte la societat civil busca solucions per al dia a dia, els bancs han obert aquest dilluns amb seguretat privada, i els estudiants de l'escola de policia han dirigit el trànsit de La Paz, davant la falta de policies.

stats