Internacional 16/05/2013

El problema de l'abastiment a Veneçuela: govern i oposició, enfrontats pel paper higiènic

L'executiu de Maduro nega que hi hagi desproveïment del producte i denuncia una "campanya mediàtica" de Capriles per promoure'n una demanada excessiva i provocar la falsa imatge d'escassetat

Efe
2 min

CaracasEl govern veneçolà ha anunciat aquesta setmana que importarà 50 milions de rotlles de paper higiènic per "saturar" el mercat local i esmorteir una suposada "campanya mediàtica" de l'oposició, que, segons l'executiu de Nicolás Maduro, promou una excessiva demanda del producte i, en conseqüència, genera una falsa imatge d'escassetat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El paper higiènic és un dels molts productes de primera necessitat que escassegen cíclicament a Veneçuela. El ministre de Comerç, Alexandre Fleming, va anunciar dimarts que "la revolució portarà al país 50 milions de rotlles de paper higiènic [...] perquè el nostre poble es tranquil·litzi i entengui que no s'ha de deixar manipular per la campanya mediàtica que hi ha escassetat". A més, el govern veneçolà també ha assegurat l'arribada de 760.000 tones d'aliments per pal·liar un "desproveïment agut", segons havia anunciat el mateix president, Nicolás Maduro.

El titular de Comerç ha assegurat que "no hi deficiència en la producció" de paper de vàter a Veneçuela, que té un "consum mensual de 125 milions de rotlles", però que ara registra una "sobredemanda" que, per ser satisfeta, requereix "uns 40 milions addicionals". El govern veneçolà atribueix l'escassetat a un pla de l'oposició que, segons ells, fa una sobredemanda del producte per esgotar-lo i culpar-ne a la gestió de l'executiu. Per contra, sectors empresarials i també l'oposició política, encapçalada per Henrique Capriles, considera l'escassetat una conseqüència directa de les polítiques de control de preus del govern veneçolà, que espanta els inversors.

"Importarem 50 milions [de rotlles] per demostrar a aquests grups [de l'oposició] que no aconseguiran doblegar-nos", va assegurar Fleming, que no va precisar quan arribarà el producte a Veneçuela, a qui l'han comprat ni quin cost ha tingut per les arques públiques.

stats