EQUADOR

Contaminació mediambiental

Un tribunal d'Equador obliga a pagar 8.000 milions de dòlars a la petroliera Chevron

Els demandants mantenen que el dany ambiental causat a l'Amazònia equatoriana és major que el de British Petroleum (BP) l'any passat al golf de Mèxic.

Un tribunal de l'Equador va ordenar ahir a la petroliera nord-americana Chevron pagar més de 8.000 milions de dòlars per danys mediambientals a l'Amazònia, una sentència que arriba després d'un litigi de més de 17 anys.

"Es condemna la demandada al pagament dels costos de les mesures de reparació dels danys", va assenyalar el jutge Nicolás Zambrano en la sentència.

El dictamen, de 188 pàgines, ordena a la companyia a pagar diverses quantitats, que segons càlculs dels demandants sumen 8.200 milions de dòlars, més "un 10 per cent addicional al valor sentenciat per concepte de reparació de danys", segons el document.

És una quantitat que supera la sentència inicial dictada el 1994 als Estats Units per la contaminació causada a Alaska pel vaixell Exxon-Valdez, que va ser de 5.300 milions de dòlars.

Els demandants mantenen que el dany ambiental causat en l'Amazònia equatoriana és major que l'ocasionat per l'Exxon-Valdez i també pel vessament de British Petroleum (BP) l'any passat al golf de Mèxic.

En aquest cas, els demandants són comunitats de l'Amazònia equatoriana representats per advocats dels EUA i el seu propi país, que van iniciar el litigi el 1993 per la contaminació presumptament ocasionada entre 1964 i 1990 per Texaco, una companyia posteriorment adquirida per Chevron.

Més continguts de