Amnistia Internacional denuncia que Turquia retorna refugiats a Síria sense registrar-los

L'ONG alerta que l'acord bilateral entre Ankara i la Unió Europea deixa a milers de persones en un alt risc d'haver de tornar a la guerra

Un grup de sirians camina per una platja turca abans d'iniciar la travessa cap a Grècia. / UMIT BEKTAS / REUTERS

Turquia fa devolucions en calent. Les autoritats turques està obligant "gairebé diàriament" refugiats a tornar cap a Síria, segons ha denunciat aquest divendres Amnistia Internacional, que acusa la Unió Europea de tancar els ulls davant d'aquestes "pràctiques il·legals". L'alerta arriba tan sols uns dies abans que dilluns, en principi, comencin les devolucions de migrants arribats a Grècia a Turquia, en aplicació de l'acord bilateral entre totes dues parts perquè Ankara controli les seves fronteres per impedir el pas de nous refugiats.

"Lluny de pressionar Turquia perquè millori la seva protecció als refugiats sirians, la Unió Europea està incentivant el contrari. És altament probable que Turquia hagi tornat a Síria a diversos milers de refugiats en les últimes nou setmanes. Amnistia Internacional assegura que ha reunit molts testimonis presencials que expliquen que les devolucions a la regió turca de Hatay són una operació a "gran escala" i estima que per aquest mètode s'han expulsat des del gener gairebé cada dia grups compostos per un centenar d'homes, dones i també menors, en un pla, que segons l'ONG, és un "secret a veus" a la regió.

"En la seva desesperació per segellar les fronteres, els líders de la UE han ignorat a propòsit el més simple dels fets, que Turquia no és un país segur per als refugiats sirians", assenyala el director per a Europa i Àsia Central de l'organització, John Dalhuisen, en un comunicat emès des de la seva seu a Londres. En aquest sentit, l'entitat critica que l'acord pactat entre Ankara i els 28 de la Unió Europea pateix de "defectes fatals" i només "pot ser implementat pels cors més durs, amb una enorme indiferència per la legalitat internacional". L'ONG ha documentat les devolucions de tres menors d'edat no acompanyats per cap adult i d'una dona embarassada de vuit mesos.

La Unió Europea s'ha compromès a donar 3.000 milions d'euros al govern turc, a canvi que aquest impedeixi la sortida de refugiats cap a les costes gregues, accelerar els mecanismes per a la seva adhesió al club comunitari i facilitar l'entrada de turcs a Europa". Si com es preveu, dilluns comencen les devolucions cap a Turquia, hi haurà un "risc molt real" que alguns dels refugiats que s'enviïn cap a territori turc acabin a Síria, un país que fa cinc anys que pateix una guerra civil que ha deixat gairebé mig milió de morts, segons el Centre Sirià de Recerca

La majoria de les persones obligades a tornar al país en guerra no s'han registrat com a refugiats, segons Amnistia, tot i que alguns d'ells han patit aquest mateix destí en ser interceptats per forces turques sense portar amb ells els papers necessaris. En aquest sentit, l'organització humanitària adverteix que Ankara ha ordenat reduir el nombre d'inscripcions dels que arriben des de Síria i que, en molts casos, volien registrar-se com a refugiats.