Internacional 07/09/2014

Amnistia Internacional difon imatges que provarien la intervenció russa a Ucraïna

L'organització de defensa dels drets humans denuncia crims de guerra comesos per tots dos bàndols

Efe
2 min
Imatges de satèl·lit difoses per Amnistia Internacional / EFE

LondresAmnistia Internacional (AI) ha difós aquest diumenge a la matinada imatges de satèl·lit que, segons afirma, proven la implicació russa en el conflicte a Ucraïna perquè documenta el trasllat d'equipament militar dins de la frontera ucraïnesa. En un comunicat, l'organització denuncia a més crims de guerra comesos per les dues parts enfrontades, tant els grups separatistes que tenen el suport de Rússia com les milícies que combaten juntament amb les forces regulars ucraïneses.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges de satèl·lit distribuïdes per Amnistia, que considera que hi ha "un conflicte armat internacional", mostren l'establiment de posicions d'artilleria dins de la frontera ucraïnesa entre el 13 i el 29 d'agost. Primer es detecten unitats d'artilleria Howitzer D-30 122-mm apuntant cap a l'oest i dues de les posicions, precisa AI, tenen un vehicle de suport i "el que semblen búnquers".

El 29 d'agost, es poden veure sis vehicles amfibi blindats, possiblement BRDM-2, assenyala l'organització. Les imatges revelen una altra posició d'artilleria en un camp al nord del primer, també en territori ucraïnès, i el 26 d'agost apareixen sis Howitzer d'autopropulsió relativament avançats, probablement 2S19 Msta-S 152-mm, que apunten cap al sud-oest, presumiblement on hi ha l'exèrcit ucraïnès.

Conflicte internacional

Entre el 26 i el 29 d'agost, l'artilleria s'ha mogut a posició de foc apuntant a l'oest i, el 29 d'aquest mes, es veuen nombrosos vehicles militars a la zona. "Aquestes imatges de satèl·lit, juntament amb els informes de tropes russes capturades dins d'Ucraïna i testimonis sobre tropes russes i vehicles creuant la frontera, no deixen dubte que això és ara un conflicte internacional", segons el secretari general d'AI, Salil Shetty.

Shetty visitarà del 7 al 8 de setembre Kíev i del 9 al 10 de setembre Moscou, on expressarà la inquietud de l'organització per les violacions de drets humans perpetrades a Ucraïna. "Totes les parts en aquest conflicte han demostrat menyspreu per la vida dels civils i estan violant les seves obligacions internacionals", afirma Shetty en el comunicat.

"Les nostres proves demostren que Rússia està encoratjant el conflicte, tant mitjançant interferència directa com a través del seu suport a separatistes a l'est", assegura, i afegeix: "Rússia ha d'aturar el subministrament continuat d'armes i qualsevol altre tipus de suport a la força insurgent, implicada en greus violacions dels drets humans".

Els investigadors d'AI a l'est d'Ucraïna han documentat nombrosos casos d'atacs d'artilleria indiscriminats, segrestos, tortura i assassinats. Les persones entrevistades per l'ONG han revelat que l'exèrcit ucraïnès va sotmetre els seus veïnats a atacs severs i indiscriminats, que podrien constituir crims de guerra, i també relaten tortures i assassinats dels separatistes.

Amnistia "també ha rebut informes creïbles de segrestos i pallisses perpetrades per batallons voluntaris que operen juntament amb les forces armades regulars ucraïneses". AI demana a les autoritats ucraïneses que investiguin les al·legacions de violacions de la llei humanitària internacional i que processin els responsables de crims de guerra, tant civils com de la cadena de comandament. "Els civils a Ucraïna mereixen protecció i justícia", assevera Shetty. "Sense una investigació exhaustiva i independent, hi ha el risc que els ucraïnesos portin les cicatrius d'aquesta guerra durant generacions".

stats